Rotor iz Knjaževca majstor za frule, kavale, gajde

Knjaževčanin Nebojša Milošević jedan je od retkih majstora za izradu starih muzičkih instrumenata - frule, gajde, kavale i gočeve.

Milošević sedam godina izrađuje frule, gajde, kavale i gočeve, ali ga svi rođaci, prijatelji i mušterije zovu Rotor jer je ranije radio kao majstor za vinklovanje motora.

„Po struci sam elektrotehničar i tim poslom sam se bavio duže od dve decenije. Muzika i muzički instrumenti su moja ljubav od detinjstva i konačno mi se ispunila želja da se time bavim“, istakao je 55-godišnji Knjaževčanin.

Nebojša Milošević kaže da je kao dete morao da napravi sve što je želeo da svira jer roditelji nisu imali para da mu kupe muzičke instrumente. Vremenom je naučio da izrađuje instrumente i za početnike i za profesionalce.

„Frule izrađujem uglavnom od šljivovog drveta, mada mogu isto tako dobre da budu od bagrema, divlje trešnje i divlje kruške. Gajde izrađujem od štavljene jareće kože“, objasnio je Milošević.

Tradicionalne muzičke instrumente prodaje na sajmovima starih zanata, vašarima i sličnim skupovima u mestima u okruženju poput Zaječara, Niša i Bele Planke. Neretko odlazi i dalje, širom zemlje, ali i u inostranstvo.

„Frule za početnike prodajem za 500 dinara, a one za profesionalce od 3.000 dinara pa naviše. Gajde prodajem za 200 evra“, otkriva ovaj majstor za izradu instrumenata.

Prema njegovim rečima, kupci starih muzičkih instrumenata su ljudi koji vole muziku i poput njega, žele da sačuvaju tradiciju u eri modernih zvukova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара