Više od fikcije – kineski krimi-autor nije samo pisao o ubistvima

Kineski pisac Liju Jongbijao najavljivao je novu knjigu koja govori o piscu ubici koji izbegava hapšenje, međutim, policija je saopštila da ga sada sumnjiči za nekoliko ubistava decenijama starih.

Liju je u uvodu za svoju najnoviju knjigu naveo da će ona biti književna senzacija – radi se o detektivskoj drami o upečatljivom ženskom autoru koji izbegava hapšenje uprkos tome što je počinio niz užasnih ubistava, prenosi britanski Gardijan.

Međutim, ove nedelje navodno je otkriveno da se iza tog zapleta krije nešto više od piščeve mašte, jer je kineski pisac završio iza rešetaka zbog ubistava starih više od 20 godina.

Policija je uverena da je Liju jedan od dvojice muškaraca koji su ubili četiri osobe 29. novembra 1995. godine, posle neuspelog pokušaja pljačke jedne gostinske kuće.

Kako se navodi, prva žrtva im se suprotstavila, a nakon što su nju ubili palicom, odlučili su da ubiju i par koji je vodio kuću i njihovog 13-godišnjeg unuka.

Jedan od policajaca koji je vodio istragu tih ubistava rekao je da je slučaj zatvoren, jer policija nije uspela da nađe vezu između žrtava i ubica, međutim, 22 godine nakon zločina, istražitelji su našli trag koji je pomogao da Liju i muškarac po imenu Vang budu glavnoosumnjičeni.

Iako policija nije objasnila kako je pratila i uhvatila dvojicu muškaraca, kineski mediji prenose da je napredak u DNK tehnologiji odigrao glavnu ulogu u njihovom hapšenju, a navodi se da je policija analizirala oko 60.000 otisaka prstiju tokom istrage.

Lijuov roman nije objavljen, ali najverovatnije će ga završiti iza rešetaka, a Gardijan navodi i da je Liju u jednom pismu koje je uputio svojoj ženi praktično priznao svoj zločin.

„Sada sam konačno oslobođen tereta koji me je mučio tolike godine“, naveo je Liju u tom pismu.

Liju je član kineskog Udruženje književnika od 2013. godine, a pisao je istorijske fikcije, koje je kasnije pretvorio u televizijsku seriju od 50 epizoda.

Najavljujući najnoviju knjigu, Liju je rekao čitaocima da bi želeo da se i ona ekranizuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво