Presušilo ušće Bojane!

Do pre 20 dana crnogorski ribari su barkama mogli na more desnim rukavcem Bojane. Sada može da se prepešači sa jedne na drugu obalu reke jer vode u tom delu uopšte nema!

Slabiji dotok vode iz Drima, vremenske neprilike i nebriga države katastrofalno su se reflektovali na širinu i dubinu ušća Bojane, što može imati kobne posledice po celi ekosistem, navodi crnogorski portal Vijesti.

Brojni apeli ribara i ekologa da se u rešavanje problema hitno uključe nadležne opštinske i državne strukture nisu urodili plodom, baš kao ni upozorenja profesora doktora Save Petkovića od pre tri godine da bi zatvaranje ušća moglo ugroziti čak i ustavni status Crne Gore.

Profesor Petković je istakao da osim ogromnog značaja za razvoj turizma, šira okolina ušća Bojane ima izuzetan značaj i sa aspekta očuvanja jedinstvenog ekosistema u Evropi.

U studiji Regionalni park delta Bojane konstatuje se da je ta delta najvažnija prirodna močvara na istočnom Mediteranu koja se odlikuje neobično raznolikim kompleksom jedinstvenih i ugroženih prirodnih i kulturnih pejzaža, staništa i vrsta, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, postoje potpuno suprotni stavovi o rešavanju problema u zoni ušća Bojane u Jadransko more.

„Stručnjaci iz oblasti ekologije se energično protive bilo kakvim intervencijama u koritu Bojane, uključujući uklanjanje nanosnih naslaga i uspostavljanje protočnosti reke, jer bi se time, tvrde, narušio jedinstveni ekosistem u zoni delte Bojane. S druge strane, područje Ade Bojane je veoma ugroženo erozionim procesima, pa je uspostavljanje protočnosti desnog rukavca Bojane samo jedan od uslova da se zaustavi taj negativni trend“, zaključio je Petković.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво