Dronom neopaženo sleteo na palubu ponosa britanske mornarice

Ministarstvo odbrane Velike Britanije prinuđeno je da sprovede potpunu reviziju bezbednosnih mera na nosaču aviona „Kraljica Elizabeta“, nakon što je jedan čovek uspeo da spusti dron na palubu najvećeg britanskog ratnog broda.

Nosač aviona „Kraljica Elizabeta“ bio je ukotvljen u Invergordonu kada je na njegovu palubu amaterski fotograf uspeo da spusti bespilotnu letelicu.

Isprva, nije želeo da spusti dron na palubu, ali je odjednom dunuo jak vetar pa je, da bi je spasao, spustio letelicu na palubu ratnog broda vrednog tri milijarde funti.

„Mogao sam da prenesem dva kilograma 'samteksa' (plastični eksploziv) i da ih ostavim na palubi“, rekao je pilot drona za Bi-Bi-Si.

Fotograf, koji je hteo da ostane anoniman, istakao je da je iznenađen da ništa nije ni primetilo njegov dron, a kamoli pokušalo da ga spreči.

„Kraljica Elizabeta“, sa deplasmanom od 70.000 tona, najveći je ratni brod u istoriji britanske mornarice, a krajem prošlog meseca je ukotvljen u Invergordonu.

Čovek koji je pilotirao dronom je član "Black Isle Images", grupe amaterskih fotografa, a dolazak džinovskog broda video je kao idealnu priliku da napravi dobre fotografije.

Bezbednosni nemar možda se može objasniti činjenicom da brod nije još preuzela Kraljevska mornarica, objašnjava fotograf.

„Bezbednost 'Kraljice Elizabete' doživljavamo veoma ozbiljno“, rekao je portparol ministarstva odbrane, dodajući da se vodi istraga kako je dron neopaženo mogao da sleti.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво