„Bubamara“ iz Barija „na lečenju“ u Institutu za restauraciju

To što je jedna fudbalska lopta završila na stolu za „reanimaciju“ u Centralnom institutu za konzervaciju i restauraciju u Beogradu, svedoči da i sudbine predmeta, bili oni umetnički ili ne, kada su deo istorije jedne zemlje, mogu biti zanimljivi koliko i sudbine ljudi.

Ovde je reč o „bubamari“, lopti koju su potpisali i „lansirali“ na tribine stadiona u Bariju 1991. godine fudbaleri „Crvene zvezde“ nakon završetka meča sa „Olimpikom“ iz Marseja i osvajanja Kupa šampiona.

Konzervatorka Centralnom institutu za konzervaciju i restauraciju (CIK), Danijela Jovanović, koja radi na „reanimaciji“ „Zvezdine“ lopte, objašnjava u kakvom stanju je lopta došla u njene ruke.

„Lopta se deformisala i ispustila vazduh pa smo morali prvo da je rašijemo i izvadimo joj unutrašnju gumu“, objašnjava konzervatorka „operaciju spasavanja“.

Napominje da su pre hitne intervencije, „krvnu sliku“ lopte proverili na Tehnološkom fakultetu u Beogradu, gde su rezultati pokazali da je reč o ozbiljnim povredama nastalim tokom godina.

„Ispunjavamo pukotine na lopti koje su nastale tokom godinama. Vreme kada je ova lopta korišćena je početak upotrebe lopti od veštačkog materijala, odnosno plastike, jer do tog vremena, u upotrebi su bile lopte od kože“, navodi Danijela Jovanović.

Prema njenim rečima, u pitanju je lopta koja je doneta sa finala Kupa šampiona u Bariju 1991. godine i na kojoj se nalaze svi potpisi fudbalera „Crvene zvezde“.

„Ovo je jedna od retkih lopti koja je uhvaćena na terenu i koju su fudbaleri nakon utakmice bacili u publiku i koja ima potpise svih fudbalera 'Crvene zvezde' iz tog perioda“, predstavlja Danijela svog „pacijenta“.

Obećava, uskoro će potpisi fudbalera „Crvene zvezde“ Pančeva, Prosinečkog, Jugovića...biti ponovo jasno vidljivi.

Direktorka Centralnog instituta, Suzana Polić, kaže da je posao njenog tima restauratora sličan lekarima, jedni spasavaju život ljudi, drugi, život predmeta.

„Lopta koje je doneta je, u međuvremenu, izgubila na izgledu i potpisi su počeli da blede i u poslednjem momentu je doneta kod nas da je spasemo. Ispituje se stanje predmeta kao u medicini, pravi se anamneza, a zatim se traži lek za njihovo stanje“, objašnjava direktorka.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. avg 2017, 09:20)
Успомене [neregistrovani]

Покојни отац...

је био шустер ("Ја сам учио занат пре рата,а не ки ови данас!...") је редовно крпио лопте сиромашне сеоске екипе,и то само једним кривим шилом и једном кривом иглом!Конац је прво провлачио кроз восак!-И никада није наплаћивао!

(nedelja, 13. avg 2017, 16:52)
anonymous Mitko [neregistrovani]

,,Bubamara" iz Barija.

Lopta bese druge boje.