Uprkos kiši „Truba najbolje zvuči u Guči“, a miriše i pečenje...

Svadbarski kupus, pečenje, prijateljska atmosfera i zvuci trube - tako je, uprkos prohladnom vremenu, izgledalo veče kada su na jednom od najpoznatijih srpskih festivala, Dragačevskom saboru trubača u Guči, proglašeni najbolji.

Oluja, a kod Preljine i grad, kvarili su raspoloženje svima koji su u subotu posle podne krenuli u Guču. Kiša je ipak, na ulazu u ovih dana najpoznatiju srpsku varošicu, sasvim prestala, a tamo - Srbija u malom.

Leskovčani, Beograđani, Čačani - svi su u Guču došli da čuju trubu i probaju čuveni svadbarski kupus. „Kupus je zaista glavna atrakcija i među Srbima i među strancima“, kaže Boško Đoković iz okoline Ljiga, koji ga u Guči godinama kuva i prodaje.

„Prodajem i pečenje i kupus, ali više ide kupus, i među 'našima' a i među strancima“, otkriva Đoković.

Svadbarski kupus, čija porcija je ove godine u Guči koštala 300 do 400 dinara, prema njegovim rečima, kuva se pet do šest sati, a u njega se stavlja junetina, rebra, slanina i mnogo začina: „Svako po svom stavlja začine, to se ne otkriva“.

Na ulicama Guče, nailazi se, osim na kupus, pečenje i trube, i na upadljivo mnogo stranih turista. Jedan Slovak kaže da je Sabor veoma poznat u njegovoj domovini i da je hteo i on da dođe da se uveri: „Ovde je predivno, eksplozija energije, ovde se oseća srce Srbije“.

Među posetiocima, bila je i mlada Beograđanka koja je, iako je sasvim slučajno „završila“ u Guči, srećna što je tako: „Došla sam vozom sa društvom u Požegu, sasvim spontano, a onda taksijem u Guču, nismo planirali da dolazimo, ali sada mi je drago što jesmo“.

Organizatori su ove godine odlučili da Guču vrate korenima, da se tamo čuje samo truba, a da ne gostuju, kako je prethodnih godina bio običaj, estradne zvezde. Samo truba se zaista i čula, i to ne samo onih orkestara koji su se takmičili, već i onih koji to žarko žele.

„Nismo prošli kvalifikacije, ali smo svejedno došli da sviramo makar ovako, za sebe, jer Guča je san svakog trubača“, rekao je Tanjugu trubač iz Banatskog Novog Sela koji, iako se nije takmičnio, prolaznike je sa svojim orkestrom zabavljao ispred Spomenika trubaču.

Dragačevski sabor, pod sloganom „Truba najbolje zvuči u Guči“ večeras se zvanično završava, a sinoć su proglašeni najbolji.

Orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog hana izabran je za najbolji orkestar 57. festivala.
Najbolji trubač ove godine je Janko Jovanović iz Požege, a nagradu za najizvornije muziciranje dobio je orkestar Ivana Đenarića iz Akmadžića. Zlatnu trubu osvojio je Ivan Jovanović iz Užica.

Dragačevski sabor, festival trube, jedan je od je od najpoznatijih festivala u Srbiji, osnovan 1961. Godine 2005. o njemu je snimljen i dokumentarni film.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво