Stiže i meteorska kiša!

Osim prognozirane kiše, noć pred nama obeležiće meteorski roj na nebu. Zvezde padalice prirediće svetlosni spektakl za pamćenje jer će, prema procenama svetskih astronoma, nebo parati i do stotinu meteora na sat.

Jednom godišnje naša planeta prolazi kroz rep komete koja kruži oko Sunca. Ova pojava zove se meteorska kiša i dešava se u julu i avgustu, a večeras je najjača. Sitno kamenje, grudve leda i prašine, vide se na nebu kao zvezde padalice. 

S obzirom na to da većina meteora dolazi iz pravca sazvežđa Persej, po njemu je meteorski roj i dobio ime Perseidi. Ovo sazvežđe se u ovo doba godine može videti na severoistočnom delu neba.

Iako se tokom godine može videti nekoliko meteorskih rojeva, Perseidi su veoma interesantni zbog činjenice da se u toku maksimuma, daleko od gradske svetlosti, može videti i do 100 meteora u toku jednog sata.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 12. avg 2017, 20:52)
anonymous [neregistrovani]

Kakav je to meteor koji nece da mi padne na glavu.

Ja sam razocaran, taman ocekujem neku kataklizmu, ono se ne desi nista. Kad je bilo ono u decembru, ja se napijem, i pomislim gotovo je, sad cu da crknem u snu, kad ono – salili smo se, sve je izmisljeno.

(subota, 12. avg 2017, 17:05)
Keplerov [neregistrovani]

Kiša meteora

Sinoć je izgledalo kao vatromet ja sam bio u šoku. Oko 1:00...i baš veliki tragovi. Ipak bolje kiša nego meteori. Konačno osveženje...