Srpski tenkisti šesti na biatlonu u Rusiji

Na Međunarodnom takmičenju koje se tokom poslednje dve nedelje održava na vojnom poligonu „Alabino“, nedaleko od Moskve, srpski tenkisti plasirali su se u polufinale i zauzeli šesto mesto u konkurenciji 19 zemalja. Igre se završavaju sutra, a danas je našu posadu obišla delegacija Vojske Srbije. Atmosferu među srpskim vojnicima, pretposlednjeg dana takmičenja, zabeležila je ekipa RTS-a.

Rame uz rame sa tenkistima Rusije, Kine, Belorusije, Kazahstana. Već na startu, srpski vojnici pokazali su šta znaju. Iz dana u dan pogađali su sve mete, čak i one koje posade velikih vojnih sila nisu.

Srpski vojnici se na poligonu „Alabino“ u Podmoskovlju takmiče na tenku T-72 B-3 ruske proizvodnje. Reč je o jednom od najvećih i najbolje organizovanih vojnosportskih prvenstava na svetu, koje se u Rusiji popularno naziva Vojna olimpijada.

U grupi sa apsolutnim favoritom, Rusijom, u najatraktivnijoj disciplini – tenkovski biatlon, naši tenkisti stigli su do polufinala.

„Ponosan sam na sve njih i svi građani Srbije, svi vojnici, podoficiri, oficiri, svi generali Vojske Srbije sigurno mogu biti ponosni na naše, srpske tenkiste ovde u Rusiji“, naglasio je Milosav Simović, komandant Kopnene vojske Srbije.

Trka sa brojnim preprekama i uz gađanje pokretnih meta zahtevala je ozbiljne i dugotrajne pripreme. Koliko je konkurencija bila jaka, govori podatak da je Indija ostala na 12. mestu.

„Kada to vidimo i sumiramo sve rezultate, moramo biti i te kako zadovoljni što su ovi momci dali sve od sebe i nisu obrukali ni Vojsku Srbije ni našu državu. Ako pogledamo samo od devet topovskih ciljeva, a pogođenih osam, što nijedna država, čak ni domaćin nije pogodio“, istakao je Saša Todorov, vođa delegacije Vojske Srbije.

Zadovoljan rezultatom bio je i kapiten srpske ekipe.

„Imali smo učinak vatre preko 60 odsto, što govori koliko smo uspeli da dovedemo tehniku u odlično stanje da obezbedimo toliku efikasnost vatre“, kaže Strahinja Grbić, kapiten ekipe Vojske Srbije.

Zahtevne ali više nego korisne, igre u Podmoskovlju donose mnogo srpskoj vojsci.

„Ovo takmičenje u Rusiji veoma je značajno, pre svega zbog razmene iskustava, širenja prijateljstva, stručnog usavršavanja koje je veoma bitno za podizanje nivoa operativne sposobnosti Vojske Srbije“, ocenio je Simović.

Završnici vojnih igara sutra će prisustvovati i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u Moskvu stigao na poziv ruskog ministra Sergeja Šojgua.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво