Britanski školarci: Hitler je bio nemački selektor

Anketa sprovedena među učenicima osnovnih i srednjih škola u Velikoj Britaniji, pokazala je da veliki broj dece misli da je Hitler bio selektor nemačke fudbalske reprezentacije.

Istraživanje koje je uoči 11. novembra kada se obeležava Dan sećanja ili, kako ga još zovu, Dan veterana, obavilo "Erskin", britansko dobrotvorno društvo za ratne veterane, malo je zateklo i zabrinulo ostrvsku javnost, kao i same inicijatore.

Naime, pomenuto društvo je anketiralo 2.000 školaraca uzrasta između devet i 15 godina, a pitanja su se odnosila isključivo na Prvi i Drugi svetski rat, tačnije, uzroke, događaje, ljude i datume.

Znanje koje su pokazali bilo je očajno - mnogo njih misli da je Adolf Hitler bio selektor nemačke fudbalske reprezentacije!

Čak 40 posto i ne zna kog datuma je Dan sećanja, odnosno dan kada je Nemačka u vagonu u Francuskoj potpisala bezuslovnu kapitulaciju 11. novembra 1918. u 11 časova, čime je zvanično okončan Prvi svetski rat.

Dvanaest procenata đaka je ubeđeno da su "Mekdonaldsovi" zlatni lukovi simbol ovog praznika, a ne cvetovi bulke.

Rezultat koji je "posebno uznemiravajuć" je što jedno od šestoro dece misli da je Aušvic bio tematski park u Drugom svetskom ratu.

Samo polovina je znala da je "Dan D" naziv za iskrcavanje u Normandiji - četvrtina veruje da se radi o "Dooms Day"-u (Sudnjem danu), a četvrtina da je to ime nuklearne bombe koja je bačena na Perl Harbur, čime je Amerika "uvučena" u rat.

Izdvajamo još tri "zablude" malih Britanaca.

Jedno u 20-oro dece misli da je holokaust proslava kraja rata, a jedan od 10 školaraca da "SS" označava "Secret Seven" (Tajnu sedmorku) engleske književnice za decu Enid Bliton, a ne Hitlerovu elitnu vojsku, nastalu iz lične garde.

Za "Blickrig" (Munjeviti rat) je barem jedan u 12 učenika rekao da je masivna operacija čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Major Džim Penton, izvršni direktor društva "Erskin" izjavio je tim povodom: "Neki od odgovora na pitanja u anketi su nas šokirali i pokazali da 'Erskin, između ostalog, ima zadatak ne samo da brine o veteranima, već i da edukuje društvo".

"Ima i pozitivnih stvari. Anketa je pokazala da je nivo interesovanja dece da više uče u školi o svetskim ratovima veliki. Školska deca su budućnost zemlje i važno je da im pomognemo u učenju o našoj istoriji."

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи