Ko se stidi Tita, a ko se njime ponosi?

I 37 godina posle smrti, Josip Broz Tito je neiscrpna tema i najzanimljivija ličnost regiona. Ponovo, pre mesec dana, u fokus ga je stavila inicijativa da se u Zagrebu promeni ime Trga maršala Tita. Sada je aktuelan i zbog mape ulica i trgova koji nose njegovo ime, a koju je sastavio italijanski stručnjak za postkomunistička društva i istočnu Evropu. Ko se stidi Tita, a ko se njime ponosi?

Ко се стиди Тита, а ко се њиме поноси? Ко се стиди Тита, а ко се њиме поноси?

Ulica, trg, obala, poljana, cesta, kej, most, hodalište, aleja - ukupno 103 ih u regionu nosi ime maršala Tita. Prema mapi Đorđa Komaija najveći broj nalazi se u Hrvatskoj i Makedoniji - po 24.

U Hrvatskoj će taj broj verovatno spasti na 23 jer su vlasti u Zagrebu pokrenule postupak promene imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Istoričar Bojan Dimitrijević navodi da u primorskim delovima, Istri, koji su najzaslužniji za pripajanje Jugoslavije je ostalo najviše zastupljenog Titovog imena.

„Takođe i u Makedoniji, državi koja se afirmisala u Titovo vreme“, istakao je Dimitrijević.

Najmanje Titovih ulica ima Crna Gora - sedam. Srbija je na četvrtom mestu sa 15.

„U Srbiji je ta detitoizacija imena ulica i gradova počela verovatno najranije u Jugoslaviji, dakle već krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. Danas Titovo ime možete da nađete na obodima i Beograda i u nekim ruralnim naseljima. Ja sam za to da sa protokom određene istorijske distance određena imena ostanu ili zato što oni baštine kompletnu sliku, krvnu sliku istorijsku, jedne nacije“, objasnio je Dimitrijević.

Ipak jedan spomenik, visok četiri metra, najveći posvećen Titu, i dalje je povod polemika u nekadašnjem Titovom Užicu. Davne 1961. godine postavljen je na Trgu partizana. Tačno tri decenije kasnije sklonjen je u čošak platoa Narodnog muzeja.

„Inicijative su bile iz Muzeja, da se on postavi ispred zgrade odakle je komandovao, onda su borci predlagali da se on ipak vrati na trg i za sada je to u statusu kvo“, kaže Nikola Gogić direktor Narodnog muzeja u Užicu.

Koliko god menjali imena trgova i ulica, pomerali biste i spomenike, Tito će zauvek ostati na jednom mestu - u Kući cveća u Beogradu. Tu ga godišnje obiđe više od 120 000 ljudi.

Oni koji ga posećuju često ga opisuju kao jednog od svetskih lidera, a štafete su im posebno privlačne.

„Sedamdeset odsto naše posete čine stranci i oni su iz celoga sveta. Od tog broja 30 odsto je poseta sa prostora bivše Jugoslavije. Mnogi sa pijetetom prilaze njegovom grobu i ostavljaju cveće i zanima ih svakao da vide i nešto od njegovih ličnih stvari“, istakla je portparolka Muzeja Jugoslavije Ana Radić.

Nije Tito samo najintrigantnija ličnost regiona, njegovo ime nose i ulice u Italiji, Brazilu, Tunisu, na Kipru.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара