Pokrajinski zavod apelovao da se pomaže rodama u nevolji

Ornitolozi Pokrajinskog zavodu za zaštitu prirode apelovali su na građane da im se obrate za pomoć ukoliko vide rode koje su povređene, ne mogu da lete, ili im je gnezdo palo.

Покрајински завод апеловао да се помаже родама у невољи Покрајински завод апеловао да се помаже родама у невољи

„Obratite nam se ukoliko pronađete povređene rode ispod ili u okolini elektrovodova, ukoliko gnezdo padne sa mladuncima koji ne lete, ukoliko primetite da mlada roda ne može da izleti iz gnezda, da se sapliće i posrće a maše krilima kao da želi da izleti, te ako primetite odrasle rode koje ne mogu da lete“, navodi se u saopštenju Zavoda.

Ornitolog Marko Tucakov upozorio je da se problem roda koje se gnezde na električnim stubovima ne sme rešavati bez radnika EPS-a.

Tucakov je dodao da se prilikom hvatanja roda treba paziti njihovog oštrog kljuna.

Po njegovim rečima, zabrinuti građani javljaju se Zavodu gotovo svakodnevno, jer ne znaju kako da pomognu rodama koje su povređene ili su na drugi način onemogućene da se osamostale ili odlete prema jugu.

Rode mogu biti povređene u gnezdu koje sve češće prave od veštačkih materijala, rekao je Tucakov i dodao da se noge mladih roda mogu upetljati u žice i konopce zbog čega ornitolozi moraju da se popnu u gnezdo i preseku materijal koji ih sputava.

Tucakov je dodao da je rodama, ako je tkivo oštećeno, potrebna i stručna intervencija. „Ukoliko mladunci tokom oluja padnu na tlo, prvo je potrebno proveriti da li su povređeni, ako nisu, mogu se vratiti na gnezdo ako nije na električnom stubu.“

Ukoliko roda udari u električne žice može da povredi krila i da doživi strujni udar koji je trajno oštećuje ili ubije, rekao je on i dodao da povređene rode treba zbrinuti do dolaska stručnjaka.

Velike vrućine mogu da im dodatno pogoršaju zdravstveno stanje.

Ukoliko neko zbrine rodu potrebno je da je redovno hrani, najbolje ribom. Nakon oporavka, ako se proceni da su te ptice sposobne da samostalno prežive, puštaju se nazad u prirodno stanište, najčešće u blizini plitkih bara bogatih vodenim životinjama kojima se hrane.

Bela roda i sova utina (mala ušara) su dve ptice zbog kojih se građani najviše javljaju ornitolozima, a potom slede vetruška i čiopa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи