Kikinđanka Mirna, jedina opančarka u Srbiji

Mirna Rackov iz Kikinde jedina u Srbiji ima registrovanu radnju za proizvodnju kožnih opanaka. Pravi petnaestak vrsta različitih opanaka od kože i drugu obuću koja se isključivo koristi u folkloru.

Zanat je izučila u jednoj kikindskoj firmi koja se bavila proizvodnjom klompi i cipela. Pre osam godina, Mirna Rackov odlučila je da radi samostalno. U svojoj maloj manufakturi pod imenom „Mica papučarica“ opanke izrađuje ručno i sama, uz pomoć kalupa, kože, konca i „singerice“ stare više od jednog veka.

„Opanci 'pertlaši' su najtraženiji, prvenstveno zbog cene, drugo, zato što sa tim modelom može da se pokrije najveći broj igara i samim tim su im najisplatljivije. Najteži za izradu su 'sarajevsko polje' i za njih treba najviše vremena. Otprilike za jedan par treba dan do dva, a 'pertlaša' može pet-šest pari u toku jednog dana da se uradi“, objasnila je ova opančarka.

U Mirninom asortimanu su još i sremski, bački, banatski, hercegovački, crnogorski, šopski, makedonski i slavonski opanci, te šumadijski sa kljunom i bez kljuna i đakovačke sandale.

Opanke pravi isključivo od već obrađene prirodne kože koju nabavlja u Rumi.

„Najviše radim za kulturno-umetnička društva. Najviše ih se javlja sa prostora Vojvodine, iako se radi i za druge. Dolaze često i pojedinci, kupuju opanke i nose kao svakodnevnu obuću", otkriva preduzimljiva Kikinđanka.

Mirna kaže da najviše uživa na koncertima folklora posmatrajući igrače u narodnim nošnjama i njenim opancima.

Inače, pre nekoliko godina Mirna Rackov je, kao jedina žena opančar u Srbiji, dobila i sertifikat tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи