Srpska novinarka prekršila pravila Bele kuće

Srpska novinarka Ksenija Pavlović prekršila je pravila Bele kuće jer je, na ovonedeljnoj konferenciji za novinare, koristila aplikaciju „Periskop“ i uživo na internetu emitovala zvučni snimak brifinga portparolke Sare Sanders, iako je to zabranjeno, navodi „Vašington post“.

List ocenjuje da ovaj „akt pobune“ predstavlja značajan razvoj u odnosima Bele kuće sa medijima, a buntovni potez srpske novinarke privukao je veliku pažnju drugih novinara.

Na svakoj konferenciji za medije u Beloj kući od 29. juna – ali i na ranijim – portparol američkog predsednika Donalda Trampa upozorava novinare sa pametnim telefonima u Pres sali da ne smeju da snimaju konferenciju, niti čak da emituju uživo audio-snimak, podseća američki list.

Međutim, Ksenija Pavlović, nekadašnji student Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši predavač na „Jejlu“, koja je osnovala novinski sajt „Pavlović tudej“ (Pavlovic Today), to pravilo je u sredu prekršila tokom konferencije za novinare nove portparolke Sare Sanders, a link za sadržaj koji je uživo snimala objavila je na Tviteru.

Snimak uživo, u trajanju od oko 17 minuta, bio je lošeg kvaliteta, ali se Sandersova ipak mogla čuti kako predstavlja direktora za zakonodavna pitanja Marka Šorta, nakon čega je Pavlović na Tviteru objavila link za novi snimak, koji je trajao 31 minut.

Kako Vašington post navodi, njeni audio-snimci su, u trenutku kada ih je emitovala, prošli prilično nezapaženo – prvi je privukao 37 pratilaca, a drugi 41.

U Beloj kući zasad nisu komentarisali ovo kršenje pravila.

Američki list podseća da su novinari kritikovali nedavno uvedena ograničenja za izveštavanje sa konferencija za medije iz Bele kuće i pozvali predsednikov tim za komunikacije da omogući emitovanje sadržaja uživo, ali napominje da su novinari uvek poštovali pravila Bele kuće.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво