Hrvatska ministarka odbila da uradi sporni matematički zadatak

Hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, inače, profesorka matematike i prodekan na Univerzitetu u Zagrebu, odbila je da reši matematički zadatak sa kojim su je suočili novinari, a koji na maturi nije znala da reši polovina učenika, što im je stvorilo brojne probleme.

Sporni zadatak, naime, glasi: Potrošnja automobila je sedam litara na 100 kilometara, a kombi s jednom litrom goriva može da pređe 11 kilometara. Ako su i automobil i kombi vozili 450 kilometara, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?

Ponuđeni odgovori: A. 9,41 litar B. 14,79 litara C. 16,25 litara D. 18 litara.

Prag prolaznosti za dvojku iz matematike bio je svega 24 odsto, a čak 50 odsto maturanata nije uspelo da reši taj zadatak, preneli su hrvatski mediji.

„Sigurno da znam da ga rešim jer se radi o matematici. Druga stvar je što je važno da mi ne samo da prepoznajemo najbolje učenike koji imaju potencijala za međunarodne uspehe, nego da i drugima pomognemo koji imaju posebne obrazovne potrebe. Takođe treba pomoći i takozvanoj sredini, koju zapostavljamo – jer sredina ne postoji“, rekla je ministarka Divjak, preneli su hrvatski mediji.

Dodala je da postoje samo neiskorišćeni potencijali koje učenici imaju i koji se, kako je rekla, mogu prepoznati u sistemu.

Zadatak na nižem matematičkom nivou, naime, nije znalo da reši čak 12.000 maturanata u Hrvatskoj.

Direktorka NCVVO-a Maja Jukić izdvojila ga je kako bi istakla nivo znanja, odnosno neznanja koje vlada među hrvatskim maturantima, saopštio je hrvatski portal Srednja.

Број коментара 68

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво