Vini Pu cenzurisan u Kini jer „podseća na Si Đinpinga“?

Kineska društvena mreža „Veibo“, ekvivalent „Tviteru“, blokirala je pretragu i slike o Viniju Puu, simpatičnom medvedu iz knjiga za decu od pre jednog veka, jer je jednom navedeno da podseća na kineskog predsednika Si Đinpinga.

Ukoliko se ukuca pretraga za animiranog medveda na kineskim društvenim mrežama se pojavljuje poruka da je „sadržaj nezakonit“.

S mreže za razmenu poruka WeChat, koja je u širokoj upotrebi u Kini, uklonjene su slike Vinija Pua. Neki korisnici su se našalili ostavljajući komentare da je medved „verovatno ukrao teglu meda, pa je kažnjen“.

Kineske vlasti vode strogu cenzuru i kontrolu sadržaja na internetu.

Prva poređenja medveda s kineskim predsednikom pojavila su se 2013. godine kad su korisnici interneta postavili sliku Si Đinpinga i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, kao Vinija Pua i njegovog prijatelja tigrića Tigra.

Naredne godine, ponovo se pojavila slika medveda kao da je kineski predsednik. Ovog puta sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, sa fotomontažom da se Vini Pu rukuje s kopitom svog prijatelja Magareta.

Korisnici interneta su 2015. godine sliku kineskog predsednika tokom smote vojske uporedili sa Vinijem Puom koji se vozi u kabrioletu. Ta slika je postala „najviše cenzurisana u Kini te godine“, navodi analitički portal Global risk insajts.

broj komentara 0 pošalji komentar