Zbog selfija majmuna fotograf na ivici bankrota

Fotograf Dejvid Slejter, koji je objavio čuveni selfi majmuna, objavio je da je na ivici bankrota zbog tužbe koju je pokrenula PETA, tvrdivši da autorska prava zapravo pripadaju majmunu Narutu.

Slejter se već godinama bori da obezbedi autorska prava na fotografiju, a nije mogao da priušti avionsku kartu do San Franciska kako bi prisustvovao najskorijem sudskom ročištu, održanom u sredu, već je ceo događaj pratio od kuće putem interneta, piše Gardijan.

Osim toga, Slejter kaže da nema dovoljno novca da zameni pokvarenu fotografsku opremu, niti da plati advokata koji ga predstavlja otkad je proces počeo 2015. godine.

Priča o fotografiji počela je 2011. godine kada je Dejvid Slejter bio u Indoneziji i fotografisao grupu majmuna. Fotograf tvrdi da su fotografije nastale zahvaljujući njegovoj dovitljivosti da natera majmune da pritisnu dugme za okidanje foto-aparata, dok su gledali direktno u objektiv.

„To nije slučajno ponašanje majmuna. Zahtevalo je dosta znanja sa moje strane, mnogo istrajnosti, znoja i muke“, objašnjava Slejter.

Fotografija je postala veoma popularna i zaradio je nekoliko hiljada funti kojim je pokrio troškove puta u Indoneziju, ali je 2014. godine postala predmet spora o autorskim pravima, nakon što je Slejter zatražio od sajtova Tehdert i Vikipedija da prestanu da koriste njegove fotografije bez dozvole.

Sajtovi su odbili, rekavši da fotografija ne može imati autorska prava, jer majmun originalni autor slike. Kancelarija za autorska prava SAD donela je odluku da autorska prava ne mogu pripadati životinjama.

PETA je 2015. godine podnela tužbu, kojom su tvrdili da autorska prava pripadaju životinji i identifikovali su je kao šestogodišnjeg mužjaka ćubastog makaki majmuna, Naruta.

Majmun, autorska prava, novac i reputacija

Sud je 2016. godine doneo odluku protiv PETE, rekavši da životinje ne mogu biti vlasnici autorskog prava. PETA je, međutim, podnela žalbu i na osnovu nje je u sredu bilo održano ročište.

Sudija Rendi Smit je rekao da u ovom slučaju nema načina da majmun stekne ili zadrži novac, niti da izgubi reputaciju.

„Nema čak ni tvrdnje da bi autorska prava nekako mogla koristiti Narutu. Kakve finansijske koristi primeniti na njega? Nema ničega“, objasnio je sudija.

Drugi sudija, Karlos Bea, u jednom trenutku je razmatrao pitanje kako bi se autorska prava prenela na potomstvo autora.

„U Narutovom svetu, postoji li legitimnost i nelegitimnost? Da li su Narutovi potomci 'deca' na način kako ih sud definiše?“, zapitao se sudija Bea.

Za Slejtera, to je bio bolno irioničan niz pitanja kada se uzme u obzir da je zabrinut za svoju sedmogodišnju kćerku i lično uverenje da autorska prava pripadaju njemu.

„Pouzdano znam da je majmun na fotografiji ženka i da su pogrešili godine. Zapanjen sam američkim sudstvom. Sigurno je bitno da me pravi majmun tuži“, rekao je Slejter.

Fotograf je zbog svih procesa na ivici bankrota i razmatra šta bi mogao da radi kako bi zaradio, jer prema njegovim rečima, sada nema dovoljno ni da plati porez na dohodak.

„Pokušavam da postanem teniski trener. Razmišljam čak i o šetanju pasa. Ne zarađujem dovoljno ni da platim porez na dohodak. Na ivici sam da sve batalim“, izjadao se Slejter Gardijanu.

broj komentara 14 pošalji komentar
(nedelja, 16. jul 2017, 17:05) - Патриот [neregistrovani]

Правници!?

Ако се овакве "правне" вратоломије наставе сниматељи животиња су надрљали. Коју год животињу да сниме лажни душебрижници, животињских душа, ће тужити свакога па ће морати све што је зарадио да изгуби и још да плати казну што је оштетио јадну (јадне) животињу (животиње) за њихова ауторска права. Ко може таквим судовима и судијама да докаже,да се нпр. неки крокодил није сликао сам и да њему припадају ауторска права а не сниматељу неке ТВ? Ја помислио да су се смао код нас неке судије мимоишле са правдом и здравим разумом а оно има и горих од нас...

(nedelja, 16. jul 2017, 13:21) - anonymous [neregistrovani]

Подићи ручну

Чекајте људи, па ми оваквих "душебрижника" имамо на претек. Сматрам да би под хитно требали послати експедицију о трошку НВО како би се мајмуни упознали са својим правима. Ако примат може да научи како да користи фотоапарат, треба га научити и како да дође у цивилизован свет и организује трибине, предавања, шетње... Дајте мало разума, морамо им што пре помоћи, а неред у нашим градовима, селима и главама ће се сам поспремити.

(nedelja, 16. jul 2017, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Bolesno

Šta je sa movima koji smišljaju ovako nešto? Znam, znam, nije bitan ni zakon, ni pravo, nego biznis. Pravo je na zapadu biznis, i više nije bitno utvrditi krivicu, nevinost, istinu... Bitno je zaraditi.
A mi, odmah čim je nešto sa zapada, pljujemo na sve što smi imali ili imamo, i uvozimo njihove (bez)vrednosti.

(nedelja, 16. jul 2017, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Ako Majmun nekom pripada i da je registrovan u filmskoj branzi:

Tada je moguce posedovati autorska prava ali samo covek onome kome majmun pripada njemu i autorska prava ali ne majmun personalno da ih poseduje ! Ko dobro prava zna moze da protiv tuzbom osudi ljude koji su pokrenuli jednu blesavu sudsku parnicu trazeci da majmun ima autorska prava, tim aktom ruse postojace pravo izvoljevaju nesto sto nepostoji i prave sud budalom sto vise ovo je za ismejavanje .
Ps:Molim da nas mediji dalje obaveste dali je majmun dobio na sudjenju iako nije ni prisustvovao niti zna da se nekom tamo sudi za njegov selfi ha ha ha jeste dobri .Ameri ha ha ha sta nece covek sve da pokusa kod njih i nemoguce ce postati moguce.Budalastina nad budalastinom !

(nedelja, 16. jul 2017, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

Majmun iz divljine i autorska prava ???

Ja reko daj da procitam nesto dok sam na pauzi nesto pametno i lepo u nadi da mi ulepsa dan kad vidi cuda nad cudima majmuni dobijaju autorska prava ?Neznam tu instituciju niti ljude koji su podneli sudski proces protiv coveka koji je mukotrpno radio sa zivotinjama u ovom slucaju sa majmunima zelim samo da naglasim :Ko vama daje pravo da vi pravite coveka majmunom a majmuna covekom ? Ovo mi dodje kao jazavac pred sudom i jos gore da bog sacuva od budalastine.Sta se to dogadja sa pravosudjem da dopusti da ih ismejavaju da takav slucaj izadje pred sud to je ismejavanje pravosudja vredjanje ljudske intiligencije.
Ps:Ipak je Majmun zivotinja a covek homosapia-ljudsko bice ! Ja bi kao sud kaznio ljude koji su od ove smejurine napravili akt i to sa velikom novcanom kaznom a ne da se hvataju svake budalastine i da prave sami od sebe cirkuzante da bi zaradili novac i imali predmet .

(nedelja, 16. jul 2017, 07:57) - anonymous [neregistrovani]

s

Ovo je vec preterivanje i divljanje i izivljavanje od strane PETA. Moraju da imaju neki zakon kojim ve se za ovako apsurdne optuzbe koje nisu po zakonu (majmin nije licnost pred pravosudjem) moci debelo kazniti oni koji ih podnose jer to predstavlja klasican promer izivljavanja nad ljudima.

(nedelja, 16. jul 2017, 04:03) - anonymous [neregistrovani]

gde ide ovaj svet

Nemam reci, ljudska pokvarenost, pakost i prokletstvo nema kraja. Majmun ima autorska prava, o moj boze.

(nedelja, 16. jul 2017, 02:58) - anonymous [neregistrovani]

Majmunisanje

Ovo je sve majmunisanje i majmunska posla! Bitna je samo lova, pa i po cenu majmunisanja!

(nedelja, 16. jul 2017, 01:08) - anonymous [neregistrovani]

Мајмунисање

Сва та игра са ауторским правима и не може другачије да заврши!

(nedelja, 16. jul 2017, 00:35) - anonymous [neregistrovani]

Ludost

Dakle, ako pas nagazi mobilni telefon i tako se uslika, pas je vlasnik fotografije? Kako da ne. Samo pokazuje kakvo je ludilo ta Amerika. Zemlja u kojoj i fikus može da se kandiduje za javnu funkciju.