Zbog selfija majmuna fotograf na ivici bankrota

Fotograf Dejvid Slejter, koji je objavio čuveni selfi majmuna, objavio je da je na ivici bankrota zbog tužbe koju je pokrenula PETA, tvrdivši da autorska prava zapravo pripadaju majmunu Narutu.

Slejter se već godinama bori da obezbedi autorska prava na fotografiju, a nije mogao da priušti avionsku kartu do San Franciska kako bi prisustvovao najskorijem sudskom ročištu, održanom u sredu, već je ceo događaj pratio od kuće putem interneta, piše Gardijan.

Osim toga, Slejter kaže da nema dovoljno novca da zameni pokvarenu fotografsku opremu, niti da plati advokata koji ga predstavlja otkad je proces počeo 2015. godine.

Priča o fotografiji počela je 2011. godine kada je Dejvid Slejter bio u Indoneziji i fotografisao grupu majmuna. Fotograf tvrdi da su fotografije nastale zahvaljujući njegovoj dovitljivosti da natera majmune da pritisnu dugme za okidanje foto-aparata, dok su gledali direktno u objektiv.

„To nije slučajno ponašanje majmuna. Zahtevalo je dosta znanja sa moje strane, mnogo istrajnosti, znoja i muke“, objašnjava Slejter.

Fotografija je postala veoma popularna i zaradio je nekoliko hiljada funti kojim je pokrio troškove puta u Indoneziju, ali je 2014. godine postala predmet spora o autorskim pravima, nakon što je Slejter zatražio od sajtova Tehdert i Vikipedija da prestanu da koriste njegove fotografije bez dozvole.

Sajtovi su odbili, rekavši da fotografija ne može imati autorska prava, jer majmun originalni autor slike. Kancelarija za autorska prava SAD donela je odluku da autorska prava ne mogu pripadati životinjama.

PETA je 2015. godine podnela tužbu, kojom su tvrdili da autorska prava pripadaju životinji i identifikovali su je kao šestogodišnjeg mužjaka ćubastog makaki majmuna, Naruta.

Majmun, autorska prava, novac i reputacija

Sud je 2016. godine doneo odluku protiv PETE, rekavši da životinje ne mogu biti vlasnici autorskog prava. PETA je, međutim, podnela žalbu i na osnovu nje je u sredu bilo održano ročište.

Sudija Rendi Smit je rekao da u ovom slučaju nema načina da majmun stekne ili zadrži novac, niti da izgubi reputaciju.

„Nema čak ni tvrdnje da bi autorska prava nekako mogla koristiti Narutu. Kakve finansijske koristi primeniti na njega? Nema ničega“, objasnio je sudija.

Drugi sudija, Karlos Bea, u jednom trenutku je razmatrao pitanje kako bi se autorska prava prenela na potomstvo autora.

„U Narutovom svetu, postoji li legitimnost i nelegitimnost? Da li su Narutovi potomci 'deca' na način kako ih sud definiše?“, zapitao se sudija Bea.

Za Slejtera, to je bio bolno irioničan niz pitanja kada se uzme u obzir da je zabrinut za svoju sedmogodišnju kćerku i lično uverenje da autorska prava pripadaju njemu.

„Pouzdano znam da je majmun na fotografiji ženka i da su pogrešili godine. Zapanjen sam američkim sudstvom. Sigurno je bitno da me pravi majmun tuži“, rekao je Slejter.

Fotograf je zbog svih procesa na ivici bankrota i razmatra šta bi mogao da radi kako bi zaradio, jer prema njegovim rečima, sada nema dovoljno ni da plati porez na dohodak.

„Pokušavam da postanem teniski trener. Razmišljam čak i o šetanju pasa. Ne zarađujem dovoljno ni da platim porez na dohodak. Na ivici sam da sve batalim“, izjadao se Slejter Gardijanu.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво