Zubi kao kod „Ti-reksa“ – rođak krokodila od kog su i dinosaurusi prezali

Novootkriveni fosili, koji su pripadali izumrlom pretku krokodila, pokazuju da dinosaurusi nisu bili suvereni grabljivci tokom perioda jure i krede.

Pre 170 miliona godina na teritoriji današnjeg Madagaskara, koji se tada još nije odvojio od Indije i Afrike već je još bio u sklopu superkontinenta Gondvana, živeo je grabljivac blizu kog ni dinosaurusi nisu bili bezbedni.

Njegova džinovska vilica i zubi, koji podsećaju na one od tiranosaurus reksa, upućuju da se predator hranio mesom, lako lomeći kosti i tetive.

Čini se da su istraživači pronašli najranijeg i najstarijeg predstavnike grupe životinja Notosuchia, bliskih rođaka današnjih krokodila.

Naučno ime mu je Razanandrongobe sakalavae, što znači džinovski predak guštera iz regiona Sakalava.

Bio je specijalizovani grabljivac koji se od današnjih krokodila razlikovao sa jasno oblikovanom glavom i snažnim, pravim nogama.

U naučnom dnevniku PeerJ, Kristijano dal Saso i Simon Maganuko sa svojim kolegama opisali su nove kosti lobanje džinovskog grabljivca, koji je dobio nadimak Razana.

„Na osnovu očuvanih kostiju lobanje zaključujemo da je bio dugačak barem sedam mestara sa najmanjom težinom od jedne tone“, istakao je doktor Dal Saso sa Prirodnjačkog muzeja u Milanu.

Ove dimenzije su uporedive sa njegovim savremenim rođacima.

„Štaviše, odrasli estuarski krokodili mogu da dostignu dužinu od sedam metara i teže oko jedne tone“, objasnio je Dal Saso, dodajući da deluje da je Razana, ipak, bio snažniji i robusniji.

Italijanski naučnik smatra da je Razana mogao da se takmiči i nadjača čak i kopnene dinosauruse i da se nalazio na vrhu lanca ishrane.

„Ovaj mesožder se verovatno i hranio određenim dinosaurusima sa kojima je delio teritoriju“, dodaje Dal Saso.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво