Sanjao je diplomu, a onda je posle 30 godina pretvorio u javu

Snovi mogu postati stvarnost i to nije otrcana fraza. Bitno je samo da verujete u njih. Jedan uspešni srpski dizajner je posle tri decenije uspeo da ostvari svoj san, ali i više od toga.

On je verovatno jedini koji je prvo dobio nagradu za životno delo, a potom diplomirao u toj oblasti na Akademiji primenjenih umetnosti. Za grafičkog dizajnera Slavimira Stojanovića diploma je važnija od nagrade, jer je ostvarenje tridesetogodišnjeg sna.

„Imam osećaj da sam zaokružio nešto što sam odavno počeo da crtam u svojoj glavi, to je jedan san koji je bio od najaranijeg detinjstva da je napokon do kraja ostvaren. Pre svega zbog sebe samog a onda i zbog deteta koje treba da bude inspirisano mojim počecima i mojim završecima“, rekao je Stojanović.

Motivacija je, kaže, bila školska knjižica njegove ćerke, kada je završila prvi razred, i kada je čuo hvalospev učiteljice. To bi, ističe, bio ponos svakog oca.

„Onda sam samo pomislio - ne mogu da nisam dovršio svoj san i da budem ćale takve Nađe, moje ćerke“, kaže Stojanović.

Želeo je da inspiriše ćerku, a zapravo je ona njemu bila inspiracija. Kao i roditelji, koji nisu završili fakultet, jer su umesto na predavanjima vreme provodili odgajajući Slavimira, rođenog baš kada su oboje počeli da studiraju.

„Mi smo sad svi zajedno završili fakultet. U konstrukciji mog života je porodica presudna za bazu iz koje ja ostvarujem svoje snove, da li je to fakultet ili neki uspesi u poslu ili u umetnosti, to je manje važno“, ističe ovaj dizajner.

Priznanja mu nikada nisu manjkala. Nagrađivan je više od 300 puta, a uvršten je i u Tašenovu knjigu najuticajnijih grafičkih dizajnera sveta. Iako ga je uvek pratio osećaj praznine, nikada nije gubio motivaciju.

„Sigurno je to produbilo moju ambiciju da dobijam stalno priznanja, nagrade, da bih jednostavno zakrpio tu rupu. Nije to iz obrazovanja, jednostavno iz nedovršenosti neke. I onda imaš osećaj da si sve prevario“, dodaje Stojanović.

Sada nikoga ne vara i sanja nove snove. Svima poručuje da ne treba odustajati od sopstvenih snova.

„Snovi su ono što nas čini živima i što nam daje smisao boravka u ovoj inkarnaciji, u ovom obliku i na ovom mestu“, kaže čovek koji je i ovaj san ostvario. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво