Kaponeovi sat i pesma prodati za više od 100.000 dolara

Dijamantski džepni sat koji je pripadao čuvenom mafijašu Alu Kaponeu i muzička kompozicija koju je napisao tridesetih godina u zatvoru „Alkatraz“ prodati su za više od 100.000 dolara na aukciji nazvanoj „Gangsteri, odmetnici i čuvari zakona“.

Капонеови сат и песма продати за више од 100.000 долара Капонеови сат и песма продати за више од 100.000 долара

Potpredsednik aukcijske kuće Bobi Livingston rekao je da kupac sata nije identifikovan, ali je reč o kolekcionaru zanimljivih predmeta iz američke istorije.

Na noćašnjoj aukciji učestvovalo je oko 30 ponuđača od kojih su neki bili prisutni, a neki su se javljali telefonom ili putem interneta.

Kaponeova kompozicija Humoreska prikazuje njegovu mekšu stranu kroz ljubavne stihove. Livingston je rekao da nije iznenađen što je kompozicija prodata jer, iako je Kapone poznat po kriminalu, a ne po talentu za muziku, on „odjekuje u američkoj mašti“.

„Ta muzika nam daje uvid u to ko je bio taj čovek. Prikazuje ga kao ljudsko biće i pokazuje da je bio kreativan i maštovit. Ti ljudi su imali talente i, nažalost, koristili su ih za kriminalne poslove“, istakao je Livingston.

Na aukciji je prodato i pismo i nalozi za hapšenje kriminalnog para Boni i Klajda. Pismo naslovljeno sa Zbogom koje je napisala Boni Parker, a potpisao Klajd Berou neposredno pre nego što su nastradali prodato je za 16.250 dolara, dok su teksaški nalozi za hapšenje legendarnih pljačkaša postigli cenu od 8.125 dolara.

Prsten sa troglavom zmijom Boni Parker prodat je za 25.000 dolara. Iako se ranije verovalo da je prsten napravio Klajd, koji se u zatvoru izveštio u pravljenju nakita, stolarije i stvari od kože, aukcijska kuća je saopštila da to nije slučaj.

Aukciji su prisustvovali i rođaci ozloglašenog para, Badi Berou i Rea Lin Linder. Berou je rekao da veruje da bi mu stric, da je živ, rekao da „zaradi što više može“.

Jedan od predmeta koji nije prodat je pismo koje je 1998. godine napisao Džon Goti, šef njujorškog klana Gambino, u kome ćerki jednog saradnika poručuje da prenese ocu da „nastavi da hladi martini“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво