Izraelskoj avio-kompaniji zabranjeno da udovoljava zahtevima putnika ultraortodoksnih Jevreja

Izraelska nacionalna avio-kompanija „El Al“ ne može više da udovoljava zahtevima putnika ultraortodoksnih Jevreja da ne sede pored ženskih osoba, presudio je jerusalimski sud, a ta presuda se smatra prekretnicom.

Ultraortodoksni Jevreji inače slede vrlo stroga pravila odvajanja muškaraca od žena.

„U apsolutno nikakvim okolnostima ne može član posade da zatraži od putnika da se premesti sa mesta koje mu je namenjeno, jer drugi putnik neće da sedne pored zbog njegovog (njenog) pola“, navedeno je u presudi sudije jerusalimskog suda za prekršaje, uz objašnjenje da je takva politika direktno kršenje zakona o sprečavanju diskriminacije.

Do sada je „El Al“ redovno tražio od putnika da se premeste na molbu, a ponekad i zahtev, ultraortodoksnih Jevreja muškaraca koji odbijaju da sede pored žene.

Ova presuda označila je kraj dugogodišnjeg negodovanja protiv takve politike koje su predvodile organizacije za ljudska prava, navode izraelski mediji.

Sudija se saglasila s Izraelskim centrom za versku akciju, koji je podneo tužbu, da je takva praksa nelegalna.

Glavni podnosilac tužbe je 83-godišnja Rene Rabinovic, koja je preživela holokaust i koja je tužila avio-kompaniju za diskriminaciju nakon što je zatraženo da menja mesto na letu decembra 2015. godine.

Rabinovic, čija je familija pobegla od nacističke okupacije 1941. i koja je odrasla kao ortodoksna Jevrejka u Njujorku i sada živi u Jerusalimu, išla je u posetu porodici u SAD, a na povratku u Izrael zatraženo je da promeni mesto na molbu ultraortodoksnog Jevrejina koji je sedeo do prozora, odnosno pored njoj namenjenog mesta.

Ona se premestila bez pogovora, ali je naknadno o tome razmislila i na kraju leta je imala priliku da razgovara sa pilotom.

S obzirom na to da su je zbog obolelih kolena u invalidskim kolicima vozili kroz aerodrom čekala je da svi putnici izađu i onda, videvši pilota, upitala ga zašto se tako postupa, a on je odgovorio da sve odlučuje upravni odbor.

Potom se obratila pomenutom centru koji je podneo tužbu u njeno ime. „El Al“ se u sudu branio da se protivi svakom obliku diskriminacijev putnika.

Iako je na kraju dobila mnogo manju odštetu od tražene, Rabinovic je rekla da se ne radi o novcu.

„Ushićena sam jer je sudija razumela problem. Ona je shvatila da se ne radi o novcu, odredili su vrlo malo odštetu, shvatajući da se radio izmeni politike 'El Ala' i to im je naređeno da urade“, izjavila je Rabinovic za Njujork tajms.

Slična kontroverza izbila je na videlo pre nekoliko godina nakon verbalnih i fizičkih napada na ultraortodoksne žene koje su odbile da sednu na zadnja sedišta autobusa u kojima se voze religiozni i gde se prećutno praktikuje odvajanje polova, podsetio je Frans pres.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво