Foto-reporter AFP-a pobednik „Betinog“ konkursa

Robert Atanasovski, foto-reporter „Frans presa“ i autor fotografije „Šarena revolucija“, pobednik je 14. konkursa za „Betinu“ fotografiju godine.

Na izložbi koja je večeras otvorena u „Dorćol placu“ u Beogradu izloženo je 45 radova, od ukupnom prispelih 300 radova, koji su dela 76 autora medijskih profesionalaca iz osam evropskih zemalja.

U izjavi agenciji Beta na uručenju nagrade dobitnik prve nagrade za Betinu fotografiju godine u iznosu od 1.000 evra Robert Atanasovski je izjavio da je u Makedoniji ove godine „bilo veoma uzbudljivo“ i da je bilo mnogo prefarbanih fasada vladinih institucija i šarenih i grafita naglasivši: „Boja se pere ali se sram ne pere“.

Glavni urednik Bete Dragan Janjić je otvarajući izložbu rekao da je izuzetno ponosan na regionalni karakter konkursa i da se radi o tradicionalnoj izložbi koja je održana uz podršku najvećeg logističkog sistema u zemlji – „Pošta Srbije“.

„Pošta Srbije“ je uz fotografiju godine kao dodatni deo prikazala i najnoviju kolekciju poštanskih maraka na kojima su likovi velikana srpskog glumišta: Marija Crnobori, Ružica Sokić, Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Bekim Fehmiju, Nikola Simić, Bora Todorović i Dragan Nikolić.

Foto-reporteri Ringijer Aksel Springera Srbija Mitar Mitović i Vladimir Živojinović dobili su drugu i treću nagradu. Mitrović za fotografiju „Kupanje“ koja je kontrast novog „Beograda na vodi“ i izbeglica „koji se kupaju polivajući se vodom u nehumanim uslovima zimskih meseci“.

Živojinović je zabeležio foto-aparatom uklanjanje spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji.

Nagradu publike foto-aparat „soni“ dobio je Bernard Čović za fotografiju „Vratio se Leopold“ koji je ovekovečio telo sveca Leopolda Mandića, koje je držano dva dana u Katedrali u Zagrebu.

„Betina fotografija godine“ je jedini međunarodni konkurs medijske profesionalne fotografije u jugoistočnoj Evropi, a na dosadašnjih 14 konkursa učestvovala su 1.273 foto-reportera sa 5.590 radova.

Manifestacija značajno doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca, razmeni iskustava i međusobnom razumevanju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво