Muzej istorije Jugoslavije traži obustavljanje aukcije u Španiji

Muzej istorije Jugoslavije uputio je danas dopis aukcijskoj kući u Malagi da stopira aukciju artefakata koji, navodno, potiču iz te ustanove, otkrila je „Tanjugu“ predstavnica Muzeja istorije Jugoslavije, kustos Ana Radić.

Povodom medijskih navoda da će se 3. juna na aukciji u Malagi, Šanija, naći 12 stranica iz Knjige žalosti, koja je u Kući cveća bila otvorena za strane državnike povodom smrti Josipa Broza Tita, Radićeva je istakla da to ne može biti tačno.

„Artefakti koji će se eventualno naći na aukciji nisu stranice Knjige žalosti Kuće Cveća, jer su, prema tim informacijama, nastali u periodu od 1982. do 1988. godine, a tada je vođena Knjiga utisaka, dok je Knjiga žalosti bila otvorena od 6. do 9. maja 1980. godine“, navela je Radićeva.

Objasnila je da je obustavljanje aukcije zatraženo da bi se utvrdila autentičnost tih dokumenata.

„Zamolili smo ih da obustave aukciju artefakata za koje se sumnja da su deo dokumentacije nekadašnjeg Memorijalnog centra 'Josip Broz Tito' u čijem sastavu je bila i Kuća Cveća“, kazala je Radićeva.

Istakla je da ti dokumenti – i ako se utvrdi da su autentični – svejedno ne potpadaju pod muzejsku građu, već su deo dokumentacije Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“. Oni mogu, kaže Radićeva, pripadati eventualno Knjizi utisaka, koja se, međutim, ne smatra muzejskom građom, te, tvrdi, nije predmet odgovornosti Muzeja.

„Mi praktično nemamo odgovornost za čuvanje tih Knjiga utisaka, jer oni nisu popisani kao muzejska građa. Muzej istorije Jugoslavije osnovan je 1996. godine i u muzejskoj građi, koja je popisana, nije bilo knjiga utisaka i Memorijalnog centra 'Josip Brioz Tito'“.

Tanjugu je u Ministarstvu kulture i informisanja u međuvremenu rečeno da je „Ministarstvo dalo naloge Muzeju Jugoslavije i Arhivu Jugoslavije da utvrde da li se kod njih nalaze knjige žalosti povodom smrti Josipa Broza, kao i da utvrde da li u njima nedostaju određeni listovi“.

Juče su iz Medijske mreže „Antidot“ saopštili da su iz Knjige žalosti povodom smrti Josipa Broza Tita ukradeni pojedini njeni delovi, koji će se kao eksponati naći na aukciji 3. juna u Malagi.

Iz Medijske mreže „Antidot“ su najavili da će se obratiti svim relevantnim institucijama u nameri da spreče prodaju istorijskog nasleđa Srbije.

Prema njihovim navodima, iz Knjige žalosti isečeno je i ukradeno 40 strana na kojima su zapisi i potpisi poznatih svetskih državnika povodom Titove smrti, iz osamdesetih godina prošlog veka, a deo tih „eksponata“ naći će na najavljenoj aukcijskoj prodaji u Španiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво