Tokio, firma nudi mačke kao terapiju protiv stresa

Jedna firma u Japanu, zemlji gde su kompanije poznate po dugom radnom vremenu i često stresnoj hijerarhijskoj disciplini, pronašla je terapiju za smanjenje stresa – mačke.

U maloj tokijskoj kancelariji informatičke firme „Ferej“ devet mačaka skaču na kolena zaposlenima, šetaju se po tastaturama, spavaju, jedu i slobodno se kreću po prostoriji.

Direktor kompanije Hidenobu Fukuda uveo je svoju politiku „mačke u kancelariji“ 2000. godine na zahtev jednog od svojih saradnika i dozvolio zaposlenima da dođu sa svojom mačkom.

Rekao je i da daje 5.000 jena (40 evra) mesečno svakom ko spase mačku.

I druge japanske kompanije su se okrenule životinjama da smanje stres i napetost na radnom mestu. U japanskom ogranku firme „Orakl“ pas nazvan Kendi postao je njihov „ambasador, zadužen da prima goste i smiruje zaposlene“, što može da se pročita na njihovom internet sajtu. „Orakl“ u Japanu ima psa u kancelariji od 1991. i Kendi, koja je četvrti pas po redu, sada ima svoj Tviter i Instagram nalog.

Kompanija za ljudske resurse „Pasona grup“ zaposlila je u punom radnom vremenu dve koze 2011. godine i dve alpake 2013, delimično u terapeutske svrhe.

Tokio ima šezdesetak kafea gde su zvanično dozvoljene mačke i gde se slobodno šetaju među klijentima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво