Mošti Svetog Nikole stigle u Moskvu

Deo mošti Svetog Nikole, jednog od najpoštovanijih svetaca ruske Pravoslavne crkve, koji je i inspiracija za Deda Mraza, prebačen je u Moskvu posebnim avionom iz Barija u Italiji. Mošti sveca su se nalazile u jednoj crkvi u Bariju više od 900 godina.

Vernici moskovskih parohija okupili su se na aerodromu „Vnukovo“ da dočekaju mošti, navodi Tas. Neki od vernika doneli su cveće i ikone sa likom Svetog Nikole.

Mošti će biti prebačene u Crkvu Hrista spasitelja u Moskvi, gde će biti izložene do 12. jula, nakon čega će biti prebačene u Sankt Peterburg, gde će ostati do 28. jula, kada je planirano vraćanje mošti u Italiju. 

Dogovor o slanju mošti Svetog Nikole postignut je prošle godine na sastanku pape Franje i patrijarha Kirila, što je ujedno bio i prvi sastanak poglavara ruske i rimokatoličke crkve, podseća agencija.

Sveti Nikola bio je biskup Mire, današnjeg grada Demre u Turskoj, a većina njegovih mošti prebačena je u Bari još 1087. godine.

AP nije precizirao da li se prebacuje samo deo ili celokupne mošti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи