RTS u Noći muzeja u duhu rokenrola i revolucija

Kao i proteklih godina, Radio-televizija Srbije pripremila je poseban program u Noći muzeja. Od postavke o tome da je Televizija Beograd bila prva u svetu koja je imala emisiju isključivo sastavljenu od muzičkih spotova do izložbe o revolucijama, koju vode studenti Fakulteta političkih nauka.

Glavni program u velikom holu RTS-a od 19 do 20 časova zauzeo je „Televizijski rokenrol“, u okviru kojeg je organizovana postavka, koja je svedočila o tome da je Televizija Beograd bila prva u svetu 1967. godine da je imala emisiju sastavljenu isključivo od spotova domaće muzike.

Na osnovu toga, u Noći muzeja RTS je u velikom holu okupio učesnike i svedoke tog perioda, a posetioci su mogli da urade jednominutne intervjue sa prisutnim velikanima rokenrol scene.

Pre glavnog programa, u galeriji RTS-a, održan je panel razgovor u okviru izložbe „Mediala: nekad i sad“, na kom su govorili profesori Oliver Tomić, Željko Đurović (koji je i jedan od izlagača), Vojislav Radovanović (jedan od izlagača) i drugi.

U malom holu RTS-a studenti Fakulteta političkih nauka vode posetioce kroz postavku o revolucioniranim pokretima koji su okupljali ljude i kako funkcioniše samoorganizovanje danas u digitalnom dobu.

Izložba je zamišljena kao postavka od četiri celine, od kojih će svaka predstavljati jednu epohu i revoluciju: Prolećnu revoluciju u Srbiji od 1848. do 1849. godine, Američku revoluciju, Oktobarsku revoluciju 1917. i Arapsko proleće 2010. godine.

„Zlatne šezdesete“ u Radio Beogradu

U zgradi Radio Beograda organizovana je postavka „Zlatne šezdesete - rok istorija u Noći muzeja“. Posetioci od 21 časova mogu da krenu na muzičko putovanje kroz vreme, koje su organizovali Radio Beograd 202, Rok muzej, muzička kuća „Metropolis“, Institut za savremenu muziku i Tehnika Radio-Beograda.

Multimedijalna prezentacija će, rok muziku tog vremena, predstaviti kroz dvočasovni program koncertom iz Studija 6 Radio Beograda i tematskom izložbom koncertnih fotografija, autentičnih instrumenata i tehničkih uređaja sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina.

Pravi kuriozitet biće glumci prvog izvođenja mjuzikla Kosa u Ateljeu 212 davne 1969. godine. Muziku tog vremena izvodiće Branko Marušić - Čutura, Srđan Gojković - Gile, „Stari Majstori“, Nenad Zlatanović, „Bestbit“ i „Medžik buš“.

Na počasnom mestu postavljen je motor „harli devidson“ kao svojevrstan simbol rok generacija. Ispred ulaza u Studio 6 iz Hilandarske ulice, izložen je automobil sa kraja ludih šezdesetih i početka sedamdesetih - „trijumf TR6“. U muzičkoj kući „Metropolis“ posetioci će biti u prilici da vide postavku, gramofona, magnetofona, retkih izdanja kao i radio aparata tog vremena.

Posetioci ove manifestacije i ove godine moći će da snime svoju glasovnu poruku u studiju Radio Beograda koju će zabeležiti Tehnika Radio Beograda i koje će biti sačuvane u Fonoteci Radio Beograda za buduće generacije. Moći će da se upoznaju sa digitalnom tehnikom za snimanje i upoznaju i isprobaju čari snimanja zvuka.

Obezbeđen je direktan prenos na talasima Radio Beograda 202, kao i video strim na zvaničnom Jutjub kanalu Radio Beograda i društvenim mrežama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи