Prvi put kompletno ženska posada u avionu „Er Srbije“

Danas je sa Aerodroma „Nikola Tesla“ avionom „Er Srbije“ prvi put u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva uzletela kompletno ženska posada.

Први пут комплетно женска посада у авиону „Ер Србије“ Први пут комплетно женска посада у авиону „Ер Србије“

U kokpitu su za komandama aviona „erbas A-320“, na letu za Pariz u 17.05, kapetan Vesna Aleksić i kopilot Mirjana Stoiljković, dok su u kabinskoj posadi Mirjana Popović, Silvija Madić, Tanja Stanković i Elena Ljubojević.

Vesna Aleksić leti kao kapetan u „Er Srbiji“ od 2014. godine, ali ovo je prvi put da je u avionu ženski kokpit. 

„Izuzetno mi je drago što danas letim sa Mirjanom i što pišemo istoriju 'Er Srbije'“, navela je Vesna novinarima uoči leta.

Govoreći o tome kakve su reakcije putnika kada im se iz kabine obrati ženski glas, Vesna kaže da je u početku putnicima to bilo neobično, ali da su se već navikli, pa su komentari uglavnom pozitivni.

Kaže da su i muškarci i žene bili podjednako iznenađeni kada čuju da žena upravlja avionom.

„Putnici su se već navikli, ima i onih koji često putuju sa nama i već nam iz kabinske posade prenose pozitivne komentare“, otkrila je Vesna.

Ističe da joj nije važno da li je kopilot muškarac ili žena jer su u „Er Srbiji“ sve kolege profesionalci, sa kojima se dobro slaže i sarađuje, ali ipak ponavlja da se raduje letu sa koleginicom.

Vesnu i Mirjanu već 25. maja očekuje novi zajednički let.

Vesna objašnjava da zbog velikog broja zaposlenih sistem planira i određuje ko će sa kim raditi, ali će njih dve već ovog meseca zajedno leteti dva puta.

Zajedničkom letu raduje se i kopilot Mirjana Stojiljković.

„Radujem se ovom danu, ponosna sam i srećna što letim sa Vesnom i što zajedno pišemo istoriju“, rekla je Mirjana.

U „Er Srbiji“ ima šest žena pilota, a pre samo četiri godine nije bilo nijedne.

Vesna i Mirjana su dve žene piloti koje lete na „erbasu“ dok još jedna njihova koleginica upravlja ATR-om, a još tri pilotiraju „boingom 737“.

Mirjana Popović kaže da nema nikakve razlike između muške i ženske pilotske posade jer svi oni svoj posao rade najbolje što umeju.

Srećan put na letu za Pariz ženskoj posadi poželo je i generalni direktor „Er Srbije“ Dane Kondić, koji ih je ispratio na prvi zajednički let.

Kondić je rekao da je „to prvi let sa isključivo ženskom posadom u devedesetogodišnjoj istoriji srpske nacionalne avio-kompanije“.

„Čestitamo članicama posade na ovom značajnom trenutku i nadamo se da će podstaći još žena iz Srbije da se opredele za karijeru u avijaciji“, dodao je Kondić. 

„Er Srbija“ podržava načelo jednakih mogućnosti, te pripadnice ženskog pola trenutno čine gotovo 49 odsto od ukupnog broja zaposlenih u okviru „Er Srbije“, „Er Srbija keteringa“ i „Er Srbija graund servisiza“. 

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво