Belgijanac Frederik Bajks fotograf godine

Belgijski fotograf Frederik Bajks proglašen je za Fotografa godine na ovogodišnjem „Sonijevom“ svetskom takmičenju, objavila je Svetska organizacija za fotografiju.

Sudije su imale težak zadatak da odaberu najbolji set fotografija, ali impresionirala ih je lepota Bajksove serije „Snežna oluja“, nastale na Balkanu, u Skandinaviji i Centralnoj Aziji, inspirisane transformacijom prirode pred dolazak zime.

Skot Grej, izvršni direktor Svetske organizacije za fotografiju, navodi da je naročito ponosan na ovogodišnji izbor Fotografa godine.

„Čini mi se da je u mnogim slučajevima veoma jednostavno šokirati, ali je neverovatno teško uhvatiti sofisticiranu eleganciju, koja je zaista toliko lepa, i crpi najbolje od fotografije kao medijuma”“, kazao je Grej.

Njegove fotografije su objavljivane i izlagane na međunarodnom nivou, a bio je i u užem izboru za fotografsku nagradu ZEISS.

Na „Sonijevom“ svetkom fotografskom takmičenju (Sony World Photography Awards), Bajks je, osim titule Fotografa godine, osvojio i novčanu nagradu u iznosu od 25.000 američkih dolara, koja mu je uručena na ceremoniji u Londonu, kojoj su prisustvovali međunarodni eksperti iz te oblasti.

Na istom događaju, proglašeni su i pobednici u kategorijama profesionalnog takmičenja, kao i pobednici otvorenog, studentskog i takmičenja za mlade. Svi pobednici su dobili avionske karte za ceremoniju u Londonu, kao i najnoviju „Sonijevu“ opremu za digitalno snimanje.

Pobednik u kategoriji arhitektura je Tangni, najbolju konceptualnu fotografiju je uradio Sabin Kataneo. Za fotografiju koja obrađuje savremena pitanja nagrađen je Tasnim Alsultan. 

Aktuelne događaje i vesti na fotografiji je najbolje predstavio Alesio Romenci. Svakodnevni život najbolje je slikala Sandra Hojn, dok je priznanje za pejsažnu fotografiju pripalo Frederiku Bajksu.

Prirodu je najbolje na fotografiji oživeo Vil Barard Lukas. Najbolji portret je uradio Džordž Majer, a mrtvu prirodu Henri Agudelo.

Nagradu za najbolju sportsku fotografiju dobila je An Pang. Fotograf godine u otvorenoj kategoriji je Aleksandar Vinogradov, dok je Mladi fotograf godine Kejtlin Vang.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 23. apr 2017, 13:01)
Niz konzervi na 4 točka! [neregistrovani]

Kažu,da je autoput Berlin-Hanover najprometniji u Evropi,

a i šire!Često biciklom prelazim nadvožnjake autoputa gde vozila neprestano klize u 3 trake u oba smera,ne računajući zaustavne trake!-Uskoro će morati i autoput na sprat da se gradi.Nemačka mora zemljište da poštedi,već imaju više od 12.813 km autoputeva!

(nedelja, 23. apr 2017, 12:18)
Sliku svoju! [neregistrovani]

Nigde naših političara!

Nepravda!