Otkriveno da planeta slična Zemlji ima atmosferu!

Proučavajući planetu „GJ 1132B“, koja je 1,4 puta veća od Zemlje i udaljena 39 svetlosnih godina od nje, naučnici su utvrdili da poseduje atmosferu.

Sudeći po njihovim nalazima, planeta je pokrivena debelim slojem gasova, najverovatnije vodene pare, metana ili njihove mešavine.

U zaključku istraživanja, objavljenom u Astronomikal džornalu, naučnici navode da je to jedan važan korak u potrazi za životom van Sunčevog sistema.

Međutim, planeta je prilično negostoljubiva i nenaseljiva jer se procenjuje da temperatura na njenoj površini iznosi oko 370 stepeni Celzijusa.

„Koliko znam, na Zemlji su organizmi uspevali da prežive na najviše 120 stepeni Celzijusa, što je prilično hladnije u odnosu na tu planetu“, kaže Džon Sautvort, predvodnik istraživanja sa Univerziteta u Kilu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи