U Resavskoj pećini sve više Rusa, Brazilaca, Kineza...

I pre zvaničnog početka sezone, 1. aprila, Resavsku pećinu kod Despotovca posetilo je 2.300 ljudi, uključujući goste iz Rusije, Brazila i Kine, izjavila je danas „Tanjugu“ direktorka JP „Resavska pećina“ Milica Petrović. Sezona traje do 31. oktobra.

Ovog vikenda pećinu je posetilo 300 gostiju, dodala je.

Lane je Resavsku pećinu obišlo 50.000 turista, a Petrovićeva je rekla da su glavni gosti do 15. juna đačke ekskurzije, a posle ostali, članovi pojedina udruženja organizovano, pojedinci, iz zemlje i inostranstva.

Ona je istakla da je deonica puta od Despotovca do Resavske pećine u dobrom stanju. Mestimična oštećenja su sanirana.

Urađeni su i prilazi do velikog vodopada Lisine, obnovljene platforme, a u toku je izrada rasvete na vodopadu što će mu dati posebu atraktivnost, ocenila je Petrovićeva.

Ove godine sadržaj Resavske pećine obogaćen je avanturističkim parkom, podignutim na zaštićenom području Spomenik prirode „Resavska pećina“, koji predstavlja dodatni sadržaj za posetioce koji vole adrenalinska uživanja u prirodi.

Za Resavsku pećinu stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom. Resavska pećina je od 2010. godine kao spomenik prirode član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama ISCA (International show caves Asociation), i ove godine, 17. aprila će obeležiti 45 godina rada.

Resavska pećina je za turiste otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara.

Turistički radnici zajedno sa posetom Resavskoj pećini nude i turističku turu – srednjovekovni manastiri: Manasija, uskoro na listi Uneska, Ravanica, Muzej ugljarstva „Senjski rudnik“, turistički kompleks „Lisine“ sa vodopadom Veliki buk, najviši u Srbiji, Prirodnjački centar u Svilajncu, akva-park, Muzej voštanih figura, zoo-vrt i muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Cena ulaznica za Resavsku pećinu za ovu godinu je, kao i lane, 250 dinara za đake i penzionere, 300 za odrasle. Radno vreme pećine je od 9 do 17 sati.

broj komentara 0 pošalji komentar