„Er Srbija“ predstavila petu „živu legendu“ – Gorana Bregovića

Nacionalna avio-kompanija Republike Srbije „Er Srbija“ dala je ime jednom od svojih aviona po Goranu Bregoviću. Slavni muzičar je tako postao peti istaknuti građanin Srbije kome se, zbog nemerljivog doprinosa srpskoj i svetskoj muzičkoj sceni, odaje priznanje u okviru programa „Žive legende“.

„Ер Србија“ представила пету „живу легенду“ – Горана Бреговића „Ер Србија“ представила пету „живу легенду“ – Горана Бреговића

„Erbas A319“, sa svojim novim imenom „Goran Bregović“ sveže utisnutim na trup aviona, predstavljen je danas na specijalnoj svečanosti u hangaru na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Programom „Žive legende“ odaje se priznanje građanima Srbije koji su se istakli u svojoj struci i stekli međunarodnu slavu, a do sada su letelice nazvane po teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću, košarkašu Vladu Divcu, fudbaleru Dejanu Stankoviću i po zvezdi srpskog i evropskog glumišta Predragu Mikiju Manojloviću.

Dane Kondić, generalni direktor „Er Srbije“, tim povodom je istakao: „Goran Bregović autor je nekih od najpoznatijih pesama, koje se već decenijama vole i pevaju ne samo u Srbiji i regionu već i širom planete i veoma nam je drago što avionu dajemo ime u njegovu čast“. 

„Goranu je pošlo za rukom da hrabrim spajanjem naizgled nespojivih muzičkih pravaca i stilova stvori melodije koje će trajati dugo i čiji su vrednost i kvalitet prepoznati u celom svetu. Inovativnim i odvažnim pristupom, uz veliku posvećenost, Goran je nadrastao regionalne okvire i postao globalni brend. Njegov uspeh može se uporediti sa uspehom 'Er Srbije', koja za svoje rezultate baš danas u Njujorku prima nagradu za Lidera na tržištu avio-kompanija od uticajnog 'Er transport vorlda'“.

„Do sada smo u okviru ovog programa tri aviona nazvali po poznatim sportistima, a jedan po našem proslavljenom glumcu, tako da je pravo vreme bilo za jednog velikog muzičara“, zaključuje Kondić.

Goran Bregović je tim povodom otkrio da je, kada je bio mali, često, kao i većina dece, sanjao da leti.

„I sada, kada sanjam, uvek letim. Posao mi je takav da polećem i slećem makar 200 puta godišnje. A jednom kada poletite, uvek gledate u nebo kada hodate. Valjda zato volim sve što ima veze sa avionima.“

Bregović je karijeru započeo davne 1974. godine, kao osnivač grupe „Bijelo dugme", koja je više od dve decenije bila jedan od najpopularnijih sastava na prostoru bivše Jugoslavije. Smelim i dotada neuobičajenim kombinovanjem rok i etno motiva, značajno je uticao na ovdašnju muzičku scenu, gradeći stil koji je postao njegov zaštitni znak.

Bregović je ostvario veliki uspeh i stekao svetsku slavu radeći muziku za brojne domaće i strane filmove, nagrađivane na međunarodnim filmskim festivalima, kao što su Dom za vešanje iz 1989. godine, te film Kraljica Margo, koji je osvojio dve nagrade na Kanskom festivalu 1994. godine. Komponovao je muziku i za film Podzemlje, koji je 1995. godine osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu. Komponovao je za brojne svetske umetnike, između ostalih i za Sesariju Evoru.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво