Manje obrazovani Amerikanci više umiru?

Belci srednjih godina u SAD nižeg nivoa obrazovanja umiru mlađi od drugih osoba u Americi u srednjem životnom dobu, na šta utiču njihove smanjene ekonomske mogućnosti, pokazalo je novo istraživanje dvoje ekonomista na Univerzitetu „Prinston“.

Ekonomisti En Kejs i Angus Diton naveli su da je gubitak stabilnih radnih mesta sa srednjim nivoom primanja osoba sa završenom srednjom školom ili nižim obrazovanjem doveo do većih problema za tu grupu ljudi, pa je veća verovatnoća da će oni biti nezaposleni, nevenčani ili lošijeg zdravlja nego osobe sa fakultetskom diplomom.

„Ovo je priča o kolapsu bele radničke klase. Tržište rada se u velikoj meri okrenulo protiv njih“, rekao je Diton u jednom intervjuu.

Agencija AP je navela da je takav tok događaja doprineo usponu američkog predsednika Donalda Trampa, koji je dobio široko rasprostranjenu podršku belaca bez univerzitetskog obrazovanja.

Izveštaju Kejsove i Ditona, koji je objavio Institut „Brukings“, prethodilo je istraživanje koje su njih dvoje objavili 2015, a u kojem je dokumentovan dramatično povećan broj smrtnih slučajeva među belcima srednjih godina.

Od 1999. zabeležen je veći broj „smrti ili očajanja“ belaca starosti od 45 do 54 godine – što uključuje samoubistva, predoziranje drogom, smrtne slučajeve povezane sa alkoholom – ustanovili su Kejsova i Diton u svom ranijem radu.

U dokumentu objavljenom danas, Kejsova i Diton su jasnije povezali veći broj smrtnih slučajeva sa promenama na tržištu rada od sedamdesetih godina prošlog veka.

Oni su naveli da je manja verovatnoća da će muškarci bez univerzitetskog obrazovanja dobiti povišicu posle određenog vremena.

Drugim istraživanjem je utvrđeno da je manja verovatnoća da će Amerikanci sa diplomom srednje škole venčati ili kupiti kuću i da se češće razvode ako se venčaju.

Još nije jasno zbog čega takvi trendovi češće pogađaju belce nego Afroamerikance ili Amerikance hispano porekla, piše AP.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво