Naučnici doveli u pitanje porodično stablo dinosaurusa

Klasifikaciju dinosaurusa, staru više od 100 godina, naučnici su sada doveli u pitanje, zalažući se za sveobuhvatnu reviziju njihovog porodičnog stabla, navodi se u studiji objavljenoj u novom broju časopisa „Nejčer“.

Научници довели у питање породично стабло диносауруса Научници довели у питање породично стабло диносауруса

Dugo se smatralo da su dinosaurusi bili „džinovski reptili“. Kako su vremenom nalazili fosile, naučnici su prepoznavali morfološke različitosti među dinosaurusima, što ih je navelo na stav da nisu svi bili reptili, niti su svi bili džinovi.

Naučnici su tada odlučili da ih svrstaju u dve velike grupe – mesoždere i biljojede. Ta klasifikacija ustanovljena je pre više od 100 godina.

Pripadnost jednoj ili drugoj grupi zavisi od oblika karličnih kostiju. Mesožderi su imali karlice ka napred, a to su bili čuveni tiranosaurus reks i dvonožni dinosaurusi.

Druga grupa je imala karlične kosti poput ptica, iako nije bilo dokaza da su sa pticama u srodstvu. Karlice su im bile ka pozadi.

Naučnici Univerziteta u Kembridžu sada navode da neki dinosaurusi iz prve grupe imaju karakteristike druge grupe i obrnuto.

U studiji se navodi da su se dinosaurusi pojavili pre 247 miliona godina, odnosno deset miliona godina ranije nego što se smatralo, a uz to da su se najpre pojavili na severnoj, a ne na južnoj hemisferi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво