Leda na Arktiku sve manje

Zaleđena površina Severnog ledenog okeana, koja je najveća zimi, manja je nego godinama ranije, saopštili su u sredu NASA i američki Centar za podatke o snegu i ledu.

Леда на Арктику све мање Леда на Арктику све мање

To je treća uzastopna godina da je zabeleženo povlačenje leda, koje se prati od početka satelitskog posmatranja okeana 1979. godine. To se ne smatra iznenađujućom pojavom, pošto je 2016. godina bila najtoplija godina ikada do sada.

Okean u okolini Severnog pola je 7. marta bio pokriven sa 14,42 miliona kvadratnih kilometara leda, što je bila i maksimalna površina leda za zimu 2017. godine.

Površina pod ledom je 2015. bila nešto veća – 14,51 miliona kvadratnih kilometara, a 2016. 14,52 miliona kvadratnih kilometara.

Naučnici smanjivanje zaleđene površine objašnjavaju toplim jesenima i zimama, sa temperaturom koja je na površini okeana bila dva i po stepena Celzijusa iznad proseka.

Satelitski snimci Evropske agencije za istraživanje svemira takođe pokazuju da je već poslednje četiri godine zimi sve tanji led na Severnom ledenom okeanu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара