Nemačka rehabilituje homoseksualce osuđene po starom zakonu?

Nemačka je danas otvorila put ka rehabilitaciji oko 50.000 muškaraca osuđenih za homoseksualnost na osnovu nacističkog zakona koji je ostao na snazi dugo posle Drugog svetskog rata.

„Rehabilitacija muškaraca koji su izvođeni pred sudove zbog svoje homoseksualnosti trebalo je da se sprovede odavno“, naveo je u saopštenju nemački ministar pravde Hajko Mas, pošto je vlada usvojila nacrt zakona.

Kako je dodao ministar iz redova socijaldemokrata, „oni su bili gonjeni, kažnjavani i sramoćeni samo zbog njihove ljubavi prema drugim muškarcima“.

Mas je u višemesečnim pregovorima vodio jaku borbu u okviru vladajuće koalicije sa najkonzervatinijim ogrankom konzervativne partije kancelarke Angele Merkel da se prihvati taj predlog zakona.

Predlog zakona treba još da se usvoji u parlamentu. On predviđa jedinstvenu sumu od 3.000 evra nadoknade po osuđenom i 1.500 evra po godini provedenoj u zatvoru. Vlada će osim toga finansirati u visini od 500.000 evra godišnje specijalizovanu fondaciju koja će raditi na očuvanju sećanja na tu temu.

„Osuđeni homoseksualci više ne treba da žive sa tom stigmom, koja je često uništila njihovo profesionalno napredovanja i njihov život“, rekao je ministar pravde.

Tokom 122 godine – od 1872. do ukidanja 1994. – član 175 nemačkog krivičnog zakona je kažnjavao „seksualna dela protiv prirode... bilo da je između osoba muškog roda ili među ljudima i životinjama“.

Zakon je dodatno pooštren 1935. nacističkim amandmanom u kojem se predviđalo do deset godina prinudnog rada za te prestupe. Više od 42.000 muškaraca je po tom izmenjenom zakonu u vreme Trećeg rajha poslato u zatvor, a mnogi i u koncentracione logore.

Međutim, član 175 ostao je i posle rata i decenijama je ostao kao jedini preostali zakon iz nacističkog vremena i koji je doveo do 50.000 novih presuda.

„Pratili smo ih, otpuštali sa posla, ispitivali njihove kolege, prijatelje i članove njihove porodice“, podsetio je nedavno dnevnik Zidojče cajtung.

Više osuđenih su u medijima govorili o svojim uništenim žvotima, o svojim tajnim ljubavima obeleženim stalnim strahom.

Suđenja za homoseksalnost su se održavala do 1969, kada je član 175 vraćen na svoju verziju od pre 1935. godine.

Za gej zajednicu u Nemačkoj poništenje ovih presuda se vidi kao još jedan korak ka njihovom priznanju. Oni se još zalažu za legalizaciju homoseksualnih brakova, koji su i dalje zabranjeni u Nemačkoj.

Socijaldemokratska partija je navela da će se za to zalagati na parlamentarnim izborima u septembru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво