Završena restauracija Hristovog groba u Jerusalimu

Hrišćanske vlasti su završile restauraciju Hristovog groba u Bazilici Svetog groba u Jerusalimu, sagrađenoj na mestu raspeća, sahrane i vaskrsenja Isusa Hrista.

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspešno je okončao radove na restauraciji Edikula.

Uklonjena je gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine, kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade, pošto su hodočasnici na tom mestu decenijama palili sveće. Više nema straha za stabilnost starog hrama, koji je poslednji put obnovljen pre više od 200 godina.

Svetski fond za zaštitu spomenika, koji je za obnovu prikupio četiri miliona dolara, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od urušavanja.

Konstrukcija od mermera i krečnjaka, koja je u Hramu Hristovog Vaskrsenja iz 12. veka, stoji na ostacima koji datiraju iz četvrtog veka.

Bila je potrebna hitna obnova grobnice, koja je godinama bila izložena faktorima životne sredine, kao što su voda, vlaga i dim.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 21. mar 2017, 10:18)
anonymous [neregistrovani]

Лепо, ред је био. Имамо ту у близини нашу цркву

Црква Христово Васкрсења и црква Христово рођења у Витлејему су епицентар хришћанства, а да ли смо ми тамо присутни, све цркве јесу тамо, а ми?

Велика је улога Срба за опстанак Хришћанства на Светој земљи, многе цркве и објекти сазидали су наши свети Срби, чували столећима неке тамошње манастире!?
Ту у близини је краљ Милутинова црква Архангела, чекамо повраћај,...
У Цариграду су наше бар две цркве ,црква Св. Петка и црква Београдска Богородица, ...Турци обнављају по Србији турско наслеђе, а Србија у Турској, повратити наше?

(utorak, 21. mar 2017, 08:14)
anonymous [neregistrovani]

najveca

najveca zavera cionista u trajanju od 2017 godina!

(ponedeljak, 20. mar 2017, 22:03)
Православац Србин [neregistrovani]

Слава Богу

Ко доживи Јерусалим - разуме свет.
Ко оде у Јерусалим - Јерусалим никада не оде из њега.
Свети Град и Света Земља.
Слава Богу на висинама, на земљи мир међу људима добре воље.