Novi izgled novčanice od 50 evra

Redizajnirana novčanica od 50 evra predstavljena je 5. jula 2016. u Frankfurtu, a od 4. aprila biće u opticaju. Reč je o četvrtoj novčanici iz serije „Evropa“, a novi izgled već imaju novčanice od pet, 10 i 20 evra.

Nova serija novčanica nazvana je „Evropa“ zato što dva zaštitna obeležja sadrže portret Evrope, lik iz grčke mitologije po kojem je Stari kontinent nazvan.

Apoen od 50 evra najčešće se upotrebljava i čini 45 odsto novčanica monete evro koje su u opticaju. Broj novčanica od 50 evra koje se koriste veći je od ukupnog broja novčanica od pet, 10 i 20 evra zajedno. Osim toga, broj novčanica od 50 evra gotovo je jednak ukupnom broju svih apoena koji su bili u opticaju na kraju 2002. godine, kada je evro pušten u opticaj.

Boreći se protiv falsifikovanja, dizajneri su u papirne evre ugradili i više zaštitnih „detalja“.

Na novoj novčanici od 50 evra je „prozor“ s portretom, što je nova i inovativna zaštitna mera koja je prvi put upotrebljena na novčanici od 20 evra iz serije „Evropa“. Kada se novčanica drži prema izvoru svetlosti, u gornjem delu providnog prozora vidi se portret Evrope i to sa obe strane novčanice.

Portret je vidljiv i u vodenom znaku. Sa prednje strane novčanice nalazi se smaragdnozeleni broj, koji, kada se novčanica pomera, menja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 19. mar 2017, 16:24)
anonymous [neregistrovani]

e

znali smo se iz vidjenja ,dobar dan i dovidjenja...

(nedelja, 19. mar 2017, 16:09)
anonymous [neregistrovani]

Pametnjaković

Prozorljiv ili direktor Evropske banke? Ili prosto pametnjaković?

(nedelja, 19. mar 2017, 14:00)
anonymous [neregistrovani]

Novac gubi vrednost

Uskoro ce im biti skuplja proizvodnja nego sama vrednost