Nemački pasoš najmoćniji na svetu

Treću godinu zaredom, nemački pasoš najmoćniji je na svetu, omogućavajući svojim građanima slobodu da putuju u 176 zemalja bez viza. Švedska je ponovo zauzela drugu poziciju sa 175 zemalja u koje njeni građani mogu da putuju bez odlaska u ambasade.

Posle Nemačke i Švedske, treće mesto, sa slobodnim ulazom u 174 zemlje, podelile su Danska, Finska, Italija, Španija i SAD. Srpski pasoš zauzeo je 72. mesto sa 109 zemalja.

Jedna od vodećih firmi za savetovanja o državljanstvima i prebivalištima, „Henli end partners“, objavila je „Indeks ograničenja vizama“ za 2017. godinu, na kom su rangirani pasoši svake zemlje na osnovu slobode kretanja u zemlje bez traženja viza.

U izveštaju se navodi i da su svi podaci podložni promenama u narednom periodu zbog nesigurne geopolitičke klime.

„Svedoci smo nekoliko velikih nedavnih događaja koji su imali velikog uticaja na globalnu mobilnost, uključujući Bregzit i izbor Donalda Trampa za predsednika SAD. Oba se mogu shvatiti kao koraci ka restrikciji slobodnog kretanja i stvaranja prepreka za putovanja“, kaže Kristijan Kalin, predsedavajući firme „Henli end partners“.

Na dnu liste i dalje se nalazi Avganistan, koji je zadržao titulu najrestriktivnijeg pasoša na svetu sedmu godinu zaredom. Pasoš te zemlje omogućava njenim građanima ulaz u samo 24 zemlje. Iračani mogu da putuju u 27, a Pakistanci u 28 zemalja.

„I dalje postoji veliki disparitet u nivoima slobode putovanja između država, uprkos tome što je svet na prvi pogled postao mobilniji i međuzavisniji“, ističe Kalin.

Prema njegovim rečima, neophodnost dobijanja vize dobar je uvid u međudržavne odnose zemalja.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи