Baka izumela video-igru

Masako Vakamija daleko je od uobičajene starije građanke. U 82. godini, baka iz Japana kreirala je aplikaciju za „ajfon“, a želja joj je da inspiriše svoju generaciju da čini slično.

Aplikacija Hinadan bazira se na tradicionalnom japanskom prazniku, poznatom kao Dan devojčica, odnosno Dan lutaka. Reč je o jednostavnoj video-igri u kojoj lutke treba složiti po određenom redu. Zvukovi navode igrača na pravi put.

Vakamijeva je kupila svoj prvi kompjuter kada je imala 60 godina, pošto je bila primorana da se penzioniše nakon 43 godine rada u velikoj banci. Održala je govor na konferenciji TED (Technology, Entertainmet, Design) 2014. godine, kada je ispričala kako je počela da uči o računarima.

Počeviši dopisivanjem sa drugim korisnicima interneta, kako kaže, njen život dobija drugi smisao. Sada vodi sopstveni veb-sajt sa raznim tutorijalima za starije koji žele da uče o tehnologiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво