Svaki drugi bečki đak kod kuće ne govori nemački

Istraživanje povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika pokazalo je da svaki drugi đak u Beču kod kuće ne govori nemački.

U Austriji, svakom četvrtom đaku nemački nije maternji jezik, ističe medijska ustanova „Novi Austrijanci“.

Udeo đaka kojima nemački nije maternji jezik, prema podacima Statističkog zavoda Austrije, u poslednjih deset godina porastao je za više od osam odsto.

Beč predvodi na listi udela đaka kojima nemački nije maternji jezik, a sledi Forarlberg (25 odsto), te Salcburg (21), dok je na kraju liste Koruška sa 13 odsto.

Kada je reč o maternjem jeziku, prema statistici, najviše je đaka koji kod kuće govore turski, čak 61.255, za 541 više nego prošle školske godine.

Kada je reč o đacima kojima je nemački maternji jezik, ima ih 841.312, to jest za 10.469 manje nego lani.

U proteklom periodu zabeležen je rast kod đaka koji su došli iz istočnih zemalja članice EU, ali i sa arapskog prostora.

I sa rastom broja đaka sa maternjim jezikom koji nije nemački, u prošloj školskoj godini došlo je do smanjenja nastave na maternjem jeziku.

Trenutno svega oko 33.000 đaka pohađa nastavu na maternjem jeziku, koja se u Austriji nudi od sedamdesetih godina 20. veka.

Kada je reč o deci sa prostora bivše Jugoslavije, austrijski obrazovni sistem nudi nastavu na bosansko-hrvatsko-srpskom, što ne nailazi na veliko odobravanje dece i roditelja, koji bi želeli da njihovi mališani pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku, a ne nametnutom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи