Šveđani ponovo zbunjeni, sada zbog greške američkog „Foks njuza“

Transatlantski talas zbunjenosti po drugi put je ove nedelje stigao do Švedske, pošto se u jednoj od emisija američke televizije „Foks njuz" govorilo o švedskom savetniku za odbranu i nacionalnu bezbednost za koga niko od zvaničnika Švedske nije čuo.

Šveđani i neki Amerikanci, 18. februara su bili zbunjeni izjavom američkog predsednika Donalda Trampa da se „nešto sinoć dogodilo u Švedskoj“, a te večeri nije bilo nikakvih incidenata u toj skandinavskoj zemlji.

Zatim je u četvrtak u emisiji o imigraciji i kriminalu u Švedskoj, komentator Foks njuza Bil Orajli jednog od učesnika duela predstavio i potpisao kao „švedskog savetnika za odbranu i nacionalu bezbednost“, Nilsa Bilta.

Međutim, iako su gledaoci stekli utisak da taj savetnik radi za vladu, ministarstva odbrane i spoljnih poslova Švedske rekla su stokholmskom listu Dagens Niheter da ne znaju ništa o njemu.

Nils Bilt je jedan od osnivača „konsultantskog preduzeća za korporativnu geopolitičku stabilnost i bezbednost“, ali stručnjaci za bezbednost u Švedskoj kažu da on nije poznata osoba.

„Ni na koji način on nije poznata osoba u Švedskoj i nikada nije bio deo švedske debate“, rekao je Asošijeted presu profesor švedskog vojnog fakulteta Robert Egnel.

Producent emisije Orajli faktor izjavio je da su im Bilta preporučili ljudi kod kojih su se raspitali, a da će više reči o tome biti u emisiji u ponedeljak.

Bilt se oglasio preko zastupnika i rekao da je on nezavisni analitičar, a da je Foks njuz samostalno odlučio kako će ga predstaviti u emisiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво