Prvi slučaj bogohuljenja u Danskoj u poslednjih 46 godina

Prvi put od 1971. godine, u Danskoj je neko optužen za bogohuljenje, i to zbog navodnog spaljivanja Kurana i objavljivanja tog snimka na „Fejsbuku“, rekao je tužilac Jan Rekendorf.

Četrdesetdvogodišnji muškarac, koji nije imenovan, spalio je Kuran u svom dvorištu i u decembru 2015. godine objavio snimak na antimuslimanskoj stranici na Fejsbuku.

Tužilac Jan Rekendorf je rekao da je optužen za „javno ruganje religioznim doktrinama ili obožavanju religijske zajednice“ i dodao da se za taj prekršaj može dobiti novčana kazna, pa čak i zatvor do četiri meseca.

Datum suđenja još nije zakazan.

U poslednjem od takvih slučajeva, a u Danskoj su pre ovoga zabeležena samo tri, 1971. godine su dva urednika nacionalne RTV DR optužena za bogohuljenje zbog nastupa umetnika Trilea, koji je na toj TV stanici izveo pesme On bog i Oko. Urednici su oslobođeni optužbi.

Pre toga, 1946. godine, dve osobe su novčano kažnjene zbog bogohuljenja, jer su tokom maskenbala u Kopenhagenu „izvele scenu krštenja“, a 1938. godine četvoro ljudi je osuđeno zbog plakata kojima su ismevali jevrejsku religiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара