Hitlerov telefon prodat za 243.000 dolara

Telefon Adolfa Hitlera, koji je koristio kako bi izdao mnoge od svojih komandi, prodat je na aukciji za 243.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća „Istorijske aukcije Aleksander“, a prenosi AFP.

Početna cena telefona bila je 100.000 dolara, a aukcijska kuća nije saopštila ime kupca.

Telefon marke Simens, čija je originalna boja bila crna, a koji je prefarban u tamno crvenu boju, ima ugravirano Hitlerovo ime, kukasti krst i orla – simbol Trećeg Rajha, a pronađen je u njegovom bunkeru u Berlinu 1945. godine.

Aukcijska kuća je u katalogu telefon nazvala „verovatno najrazornijim oružjem svih vremena, koji je poslao milione ljudi u smrt“, kao i da ga je Hitler koristio za izdavanje većine naredbi poslednje dve godine Drugog svetskog rata.

„Nemoguće je pronaći upečatljiviju relikviju od osnovnog sredstva koje je koristio najzlobniji čovek u istoriji“, navodi se u saopštenju.

Telefon su ruski vojnici predali britanskom oficiru ser Ralfu Rajneru kao suvenir, ubrzo nakon nemačke predaje, a Rajnerov sin, koji ga je nasledio, pustio ga je u prodaju.

Jedan od zaposlenih u aukcijskoj kući, rekao je AFP-u da se cena telefona temeljila na njegovoj „retkosti i jedinstvenosti“.

„To je bio Hitlerov mobilni telefon za uništavanje“, rekao je jedan od zaposlenih.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво