четвртак, 09.02.2017, 13:05 -> 15:16
Извор: РТС
„Dani hvarske kuhinje“ u Beogradu: Gregada sa belom ribom i belim vinom
Dok u Beogradu ponovo najavljuju hladno vreme i sneg, toplotu s mora donosi hvarska kuhinja. Tradicionalno, već trinaesti put, na Zemunskom keju obeležavaju se „Dani hvarske kuhinje“. U gastronomskim specijalitetima moći će da se uživa do početka marta.
Miris hvarske kuhinje oseća se na Zemunskom keju. Tu se ovih dana sprema najkvalitetnija morska riba. A da je dodatno začine, Hvarani su doneli dosta morske soli, domaće maslinovo ulje i aromatično bilje.
„Što se tiče ribe, imaju taj lešo, riba u supi, koja je izuzetna, onda recimo kuvaju brodet, kuvaju buzare, raznorazni plodovi sa školjkama u maslinovom ulju i vinu. Od mesa tu je pašticada – kuvana govedina sa puno povrća i voća u sosu, obično sa testom ili sa njokama“, objašnjava Đura Zorić, šef kuhinje restorana „Šaran“ u kome se održava manifestacija.
Način pripreme hrane godinama se nije menjao. Jednostavnost i bogat ukus je ono što hvarsku kuhinju čini jednom od najprivlačnijih na Jadranu. U prilog tome i činjenica da je gastronomska tradicija i autentičnost uvrstila ostrvo Hvar na listu Uneskove nematerijalne svetske baštine.
Sa hvarskog menija, u Srbiji se može spremiti još jela. Uglavnom ona s mesom. Ali koji je to sastojak za koji Hvarani tvrde da jelo ne može biti isto?
„Sve se može ovde pripremiti, ali kad mi dođemo, ljudi kažu kako je sad drugačiji ukus, šta je sad tajna, da li je u soli ili ulju. Mi ne koristimo ulje hladno ceđeno, mi koristimo ulje pravljeno na stari domaći način i mislim da je to najveća zasluga“, tvrdi Jurica Tomičić, vlasnik restorana „Kod kapetana“ na Hvaru.
Uz ovakvu hranu najbolji dodatak su sunce i vino. Ipak, ni sastojak kao što je beogradsko hladno vreme nije se pokazao kao loš. Naprotiv, dodatno je začinio ukus.
„To ide veoma dobro, ljudi su dobro prihvatili našu hranu i to je od pre tako, Beograd je ljubio Hvar, tako da, pre rata i onih vremena, Beograđani su bili glavni gosti u gradu Hvaru. Sećam se kada sam kao dete radio tamo, oni bi došli i s nogu tražili da pojedu malo girica i vina. Mislim da oni vole našu hranu zimi, a leti još više“, tvrdi Hvaranin Jurica.
Red slanih specijaliteta, pa red slatkiša. Hvarani preporučuju rožadu – karamel krem ili pijane smokve iz prošeka, prelivene čokoladom. Dovoljno upečatljivo da nikada ne zaboravite ukuse Hvara.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар