Prodaje se Titov „mercedes“ za tri miliona evra

Nekada su se u njemu vozili predsednici država i njihove supruge. Uz Tita, naravno. Danas se u ovom „mercedes-bencu pulman 600 landaulet“ može voziti svako ko za to zadovoljstvo može izdvojiti oko tri miliona evra.

Продаје се Титов „мерцедес“ за три милиона евра Продаје се Титов „мерцедес“ за три милиона евра

Opšte je poznato da je Josip Broz Tito voleo automobile i da je pozamašan broj ekskluzivnih primeraka raznih marki služio kao Maršalovo prevozno sredstvo.

Možda najupečatljiviji su brojni „mercedesi 600“, od kojih su najatraktivniji bili kabrioleti, odnosno landauleti, što je naziv za modele koji su samo delimično prekriveni platnenim krovom.

U vlasništvu SFRJ bila su dva takva primerka, od ukupno 59 napravljenih.

Kuriozitet je to što spadaju u veoma retku grupu od svega devet ikada napravljenih landauleta sa šestora vrata.

Nažalost, ovaj primerak je prodat još davne 1989. godine.

Proizveden je 1971. godine, a u periodu posle Titove smrti do trenutka prodaje korišćen je na Brionima za potrebe prevoza veoma važnih zvanica sa pulskog aerodroma do rezidencije.

Uprava Briona je u najvećoj tajnosti prodala ovaj primerak „mercedesa 600“ sa serijskim brojem 001854 inostranom kupcu i od tada je promenio nekoliko vlasnika, odnosno kolekcionara.

Uskoro bi ponovo trebalo da dobije novog vlasnika. Za prodaju se pobrinula aukcijska kuća „Tom Hartli JNR“, a nezvanična informacija je da će početna cena aukcije biti nešto malo manja od tri miliona evra.

Inače, primerak sa serijskim brojem 001854 pokreće benzinac zapremine 6.332 kubna centimetra, ima automatski menjač, a do sada je ukupno prešao 27.378 kilometara.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво