Natalitet u Kini ponovo raste, prošle godine rođeno 17,8 miliona dece!

Broj rođenih u Kini je porastao za skoro osam odsto tokom godine od kada je vlada popustila svoju nepopularnu politiku jednog deteta po porodici.

Državni odbor za zdravstvo i planiranje porodice je ove sedmice saopštio da se prošle godine rodilo 17,86 miliona dece, što je 1,31 milion više nego 2015. Gotovo polovina dece rodila se parovima koji već imaju dete.

Kina je vodila politiku jednog deteta od 1979. radi smanjenja rasta stanovništva, a nametala ju je kaznama i u nekim slučajevima abortusima po naređenju države.

Ali ona se sada suočava s brzim starenjem radne snage i perspektivom da neće imati dovoljno mladih da podrže stare građane i da rade u i dalje rastućoj privredi.

Vlada je početkom 2016. godine odobrila da bračni parovi mogu imati i dvoje dece.

Mnoge porodice iz finansijskih razloga oklevaju da imaju drugo dete, saopštio je Državni odbor za zdravstvo i planiranje porodice.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво