Vašington post: Hoće li Tramp priznati Liberland?

Osnivač Liberlanda Vit Jedlička nada se da će pogledi Donalda Trampa na spoljnu politiku dovesti do priznanja njegove zasad nepriznate države. Neortodoksni Trampovi stavovi po pitanju međunarodne politike mogli bi, kako kaže Jedlička, da priznaju Liberland, piše „Vašington post“.

Trampov dolazak definitivno otvara nova vrata, rekao je Jedlička na zabavi koju je protrampovski list Vašington egzaminer organizovao u čast inauguracije u petak. On sam je s dvadesetak istomišljenika prisustvovao zakletvi novog američkog predsednika.

Liberland je područje od sedam kvadratnih kilometara na granici između Hrvatske i Srbije koje je tzv. ničija zemlja, odnosno nije utvrđeno kojoj od dve zemlje službeno pripada, podseća Vašington post.

Zbog razlike između starih katastarskih granica i današnjeg toka reke Dunav, država koja prva prizna vlasništvo nad teritorijom na kojoj je Jedlička proglasio Liberland, odrekla bi se većeg dela teritorije na granici. Srbija i Hrvatska stoga tvrde kako njihove državne granice ne uključuju Liberland, no i kako će teritorija pripasti jednoj od te dve države nakon moguće arbitraže o granici, piše Vašington post.

S druge strane, neke interpretacije međunarodnog prava mogu zaključiti da je to područje „ničija zemlja“, jer Hrvatska tvrdi kako je reč o teritoriji Srbije, dok Srbija tvrdi kako to nije njena teritorija.

Liberland ima svoju zastavu, ustav, nacionalnu himnu i moto – „živi i pusti druge da žive“.

Do sada se oko 100.000 ljudi prijavilo za državljanstvo, među njima i 12.000 Amerikanaca, a američki državljanin Tomas Vols nedavno je imenovan liberlandovim ministrom spoljnih poslova. Vols se u izjavi za Vašington post pohvalio da je Trampov sused, odnosno da živi odmah pored njegovog imanja Mar-a-Lago u saveznoj državi Floridi, prenosi Jutarnji list.

Iako nijedna postojeća država na svetu nije priznala Liberland, Jedlička se nada kako će iskoristiti svoje veze u Trampovoj administraciji kako bi postigao napredak u statusu Liberlanda.

Iako ne želi da otkrije ko su njegove veze, Jedlička kaže da je reč o „prijateljima prijatelja“. Nada se kako će dobiti tihu podršku Trampove administracije te kako bi za par godina Liberland možda mogao biti i priznat.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво