Borbe pernatih gladijatora za guščiju ljubav

Skoro dva meseca pre finalnog 31. nadmetanja u borbi gusana, u Mokrinu, selu na severu Banata poznatom još i po tucanju uskršnjim jajima, uveliko traju pripreme. Žrebanje je završeno, u toku je osmina finala, a takmičari su u karantinima i pod strogom kontrolom.

Nadmetanje gusana počinje kada i sezona parenja. Redovna i zdrava ishrana, dobra kondicija, puno ljubavi i pažnje važan su segment priprema. Nemanja Andraši svoj tim izvodi dva puta dnevno.

„Šetamo da upozna teren, kupanje to mora redovno ako bi da dostigne nešto mora da bude iskupan da bude svako pero na svom mestu. Važnija mu je ljubav od guske pošto voli šarenu više nego belu i non-stop ide za šarenom mada voli obe“, kaže Nemanja Andraši iz Mokrina.

Na kupanje kao i u nadmetanje ne idu bez ženki. Jato koje gusan sa sobom vodi ne može da broji više od četiri guske, međutim samo je jedna miljenica.

„Prilikom nadmetanja ako dođe do nekih teških momenata da se već zadihao jako i da razmišlja da okrene leđa da pobegne, ako je ta miljenica tu negde blizu da ga podrži svojim gakanjem on onda crpi novu energiju iz svog tela i brani svoje jato“, priča Živica Terzić, predsednik Udruženja „Belo pero“.

Ni guske nisu glupe, kada se nadmetanje završi, pobednik zadobija pažnju protivnikovog jata, pa sve guske kreću za njim.

Tog momenta izdaju svog mužjaka, ali vlasnici znaju čija je koja guska, vrate svaku u svoje jato i tako i onaj poraženi gusan dobije svoje ženke nazad.

Priroda je uredila da domaćinstvo može da ima samo jednog gusana sa svojim jatom. Dva gusana se ne trpe u istom dvorištu. Da li zbog toga što im je potrebno prostora ili što od guščarstva nema više koristi, tek 1.500 gusaka se danas gaji u Mokrinu, a nekada ih je bilo više od 20.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво