Kormorani okupirali Moravu, ribolovci ljuti

Jata kormorana ili kako ih još zovu crni vranci, okupirali su ovih dana zaleđenu Veliku Moravu, što izaziva gnjev ribolovaca, koji su danas zatražili da ribočuvari preduzmu korake i zaštite ribe.

Ribolovci uz Moravu, procenjuju da ih ima oko 1.500 od sastavaka južne i Zapadne Morave kod Stalaća do ušća u Dunav i oni nisu ljuti samo na kormorane, koji im jedu ribu, već i na ribočuvare.

„Ribočuvari pecarošima, rekreativcima na Moravi oduzimaju i najmanje udice, za par ulovljenih ribica, a sada ništa ne rade da oteraju kormorane koji dnevno pojedu i po nekoliko stotina kilograma ribe“, rekli su Tanjugu ribolovci na Moravi.

„Država je zaštitila kormorane, a nas ribolovce nije“, kažu oni. Jata crnih kormorana, zaposela su gotovo sva mesta na Moravi koja nisu zaledila. Tu ribe dolaze, da uzmu kiseonik i postaju lak plen kormorana, za koje stručnjaci za ptice kažu da su „veoma inteligentne i najorganizovanije ptice u životinjskom carstvu“.

Rone, kažu i do 13 metara u dubinu i „svojim oštrim i kukastim kljunom love ribu“.

Love u grupama, često lupanjem krilima po vodi, isterujući ribu na površinu, a ponekad pregrade i rečni tok ili opkoljavaju jata riba. Po zaštitom su države, a gotvo i da nemaju prirodnog neprijatelja. Dnevno jedan kormoran pojede pola kilograma ribe.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво