Oluja srušila legendarnu „tunel-sekvoju“, staru 1.000 godina

Ogromna sekvoja, jedna od znamenitosti Sijera Nevade, srušila se nakon što je jaka oluja pogodila Kaliforniju.

Čuvena šuplja sekvoja kroz koju su nekada mogla kola da prolaze, stajala je možda čak i više od 1.000 godina u Državnom parku za veliko drveće okruga Kalaveras.

Sve do juče, jer atrakcija ovog parka, koju su mnogi znali i kao „tunel-drvo“, nije preživela snažnu zimsku oluju.

„Živa ikona – tunel drvo – očarala je mnoge posetioce. Međutim, oluja je bila previše za nju“, stoji na Fejsbuk profilu Asocijacije za veliko drveće Kalaverasa.

Volonter Džim Oldej bio je prvi svedok njene „smrti“ posle jednog milenijuma. Izašao je juče oko 14 časova u park i zatekao drvo na zemlji. Bilo je u delovima.

„Staze nije bilo, pretvorila se u reku, totalno je bila sprana. Izgledalo je kao da drvo leži u nekakvom rečnom koritu, a reka ide preko njega“, objašnjava Džim.

„Jaka oluja je udarila Severnu Kaliforniju, sa jakom kišom i snegom u Sijera Nevadi, a meteorolozi su upozorili na mogućnost velikih poplava.“

Udari vetra u okolini su dostizali i do 160 kilometara na čas.

„Ljudi su u šoku. Šteta, istorija parka je vezana za to drvo. Unutrašnjost šupljine je bila prepuna rezbarija još iz 1800-ih godina“, dodaje Oldej.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво